Muszę przyznać, że straszliwie się zdziwiłam, kiedy zdałam sobie sprawę z tego, że tyle czasu istnieje blog, a nie pojawił się jeszcze na nim przepis na ciasto do pizzy!!
Tego przepisu szukałam długo, początki były takie, że zaprosiwszy znajomych na pizzę domowej roboty, musieliśmy ratować się telefonem do najbliższej pizzerii, innym razem pizza wyszła dopiero w trzeciej próbie, co patrząc na czas wyrastania ciasta drożdżowego oznaczało, że po ok 4 godzinach pracy. Jednym słowem - łatwo nie było.
Ale od kiedy po raz pierwszy zrobiłam pizzę wg przepisu z książki pt. "Kuchnia włoska" (wyd. Olesiejuk) wiedziałam, że to ten przepis! Przede wszystkim to przepis na prawdziwie włoską pizzę, więc wszyscy miłośnicy miękkiej, czy grubej pizzy amerykańskiej nie będą zadowoleni. To przepis dla tych, którzy chcą przypomnieć sobie smak pizzy skosztowanej w klimacie śródziemnomorskim. Ciasto jest sztywne, chrupiące, czyli takie jakie powinno być :DD
Dodatkowym atutem jej przyrządzania jest to, że nie trzeba tego robić ręcznie, a za pomocą miksera :) Podane proporcje wystarczają na jedną standardową pizzę.
Dzisiejsza pizza jest trochę w greckim klimacie, bo znalazły się na niej następujące składniki: passata pomidorowa, oregano, salami, cebula, papryka, ser feta, kukurydza, oliwki i ser. Taka pizza idealnie komponuje się z czerwonym, włoskim winem,stąd też i na naszym stole zagościło wino Celebro.
Składniki:
250 g mąki
20 g drożdży
125 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć tam drożdże, wlać nieco wody, dodać cukier. Delikatnie wymieszać widelcem, zostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Dodać oliwę, resztę wody, sól i mikserem z końcówką do wyrabiania w ciągu ok. 5 minut wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość lekko posypać je mąką, wyjąć z miski i jeszcze raz krótko zagnieść na posypanej mąką stolnicy, a na końcu rozwałkować na okrągły placek, który najlepiej położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto nakłożyć po kolei sos i pozostałe składniki, na wierzch starty ser. Piec ok 20-25 minut w 200 stopniach.
Wygląda rewelacyjnie, naprawdę!
OdpowiedzUsuńZrobiłyśmy dziś na obiad pizze na cieście z tego przepisu i dobry dań! :)
OdpowiedzUsuńto się cieszę, że nie muszę oddać fartucha :)
UsuńFajniusio wygląda ta pizza :)Koniecznie muszę w się zabrać do samodzielnego pieczenia w domu, ale trochę trudno, gdy się ma Dominium po drugiej stronie ulicy ;) A tam czekają zaprzyjaźnieni pizzerzy i obsługa...
OdpowiedzUsuńNic, trzeba walczyć i to właśnie ten przepis pójdzie na pierwszy ogień :)
polecam, bo przepis pierwsza klasa :))
UsuńDziś królowała u nas pizza wg twojego przepisu i tylko szkoda, że tak szybko zniknęła - ciasto prima sort!:)
OdpowiedzUsuńZnajoma, już nie - ciężarówka;)