środa, 14 sierpnia 2013

Pyszny i szybki tort urodzinowy a' la Gosia

Dzisiaj świętujemy :))
Po pierwsze to już rok, od czasu kiedy założyłam tego bloga. Co prawda pierwszy wpis pojawił się w listopadzie, jednak całość założyłam pewnego sierpniowego przedpołudnia, po kilku miesiącach intensywnego myślenia usiadłam, wpisałam nazwę, założyłam konto i przez kolejne kilka godzin dopracowywałam wygląd. Wygląd, który po kilku miesiącach pisania zmieniłam. I teraz też znowu kusi mnie na zmianę, ale na razie czasu brak.
Kolejnym powodem do świętowania jest licznik, który przekroczył 100 tysięcy wyświetleń. Nigdy nie myślałam, że dojdę do takiej ilości, tu chciałam wszystkim Wam, czytelnikom podziękować :D
Ostatnim, ale najważniejszym powodem były odwiedziny moich sióstr, które wyręczają mnie w większości domowych obowiązków, w związku z czym mam czas na szaleństwa w kuchni. Dzięki dziewczyny!!!
Tort jest pyszny, lekki, świeży... wspaniały. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest absolutnie godzien wielkiego świętowania :D Przy tym jego wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.






Składniki:

biszkopt
5 jajek
3/4 szkl skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
3 łyżki kakao

masa budyniowa
opakowanie budyniu waniliowego
cukier
500 ml mleka
1,5 łyżki żelatyny
300 g śmietany 30 %

masa kremowa
1 opakowanie serka mascarpone
5 łyżeczek cukru pudru
300 g śmietany 30 %

świeże maliny i jeżyny
cukier puder

Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem, dodajemy cukier ciągle miksując, a następnie pojedynczo żółtka.Wsypujemy suche składniki i mieszamy jeszcze chwilę na słabszych obrotach. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.Zostawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń wg przepisu. Do gorącego budyniu wsypać żelatynę i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, a następnie dodać do niej budyń, cały czas miksując na gładką masę.
Masa kremowa
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Ubić śmietanę i następnie delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki dodawać śmietanę do serka, aż do uzyskania jednolitej zwartej masy.

Gdy biszkopt będzie już zimny przekroić go na dwa równe kręgi. Dolną część wyłożyć zgniecionymi malinami wymieszanymi z cukrem pudrem, a następnie masą budyniową. Na niej ułożyć drugi biszkopt. Na ciasto wyłożyć masę kremową, smarując nią również boki ciasta. Na masie ułożyć świeże maliny i jeżyny. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by wszystko ładnie stężało.
Smacznego!!



piątek, 9 sierpnia 2013

Szybka tarta ze śliwkami

Jedynym minusem tej tarty jest to, że strasznie szybko znika ze stołu. Zrobiona wieczorem nie dotrwała niestety do rana, stąd zdjęcia zostawiają wiele do życzenia. 
Idealne ciasto dla gości, którzy o swoim przyjeździe informują nas na godzinę przed swym pojawieniem. Zdążymy zrobić i efektowne ciasto i obejrzeć wiadomości :))
Wystarczy, że w lodówce gości ciasto kruche, a w zamrażalniku kruszonkę, która została po drożdżówce




Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
ok 300 g śliwek
garść kruszonki
cynamon

Blaszkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruchym ciastem. Ugotować budyń wg przepisu, dodając jednak 350 ml mleka, zamiast 500. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Na ciasto wylać budyń, wyłożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. I gotowe :)


czwartek, 8 sierpnia 2013

Placki z cukinii z papryką

Dzisiaj remake wczorajszych placuszków z cukinii :) Tak nam zasmakowały, że kolejnego dnia zrobiłam je na bis, tym razem dodając do cukinii paprykę- żółtą i czerwoną. A ponieważ w tej wersji placki smakowały nam jeszcze bardziej wstawiam je tutaj :D Ku pamięci.





wtorek, 6 sierpnia 2013

Placki z cukini

W takie upały nie mam absolutnie ochoty na mięsne potrawy, dlatego też dzisiaj na naszym stole królują placki z cukinii.
Mówiąc krótko - pychota.Szczególnie dla tych, którzy lubią połączenie cukinii i curry :)
Z podanej przeze mnie porcji wyszło ok 15 placków.




Składniki
1 duuża cukinia
1 cebula
1 łyżeczka curry
szczypta soli i pieprzu
szczypta chilli
1 jajko
ok.6 łyżek mąki

Umyte warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Cukinię z cebulą zmieszać z pozostałymi składnikami, następnie za pomocą łyżki kłaść porcje masy na rozgrzaną i polaną oliwą patelnię i smażyć do zrumienienia z obu stron. Nam bardzo smakowały z jogurtem i bazylią.




poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Korzenne muffiny ze śliwkami

Dzisiejszy post dedykuję niedzielnym gościom, którzy z przyczyn technicznych (problemy z autem) do nas nie dotarli. Niech wiedzą, co stracili :D 
Muffinki oczywiście się nie zmarnowały, dzisiaj na śniadanie córka zjadła ostatniego :D 




Składniki na 15 sztuk
250 g mąki
130 g cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
400 g śliwek
1 jajko
75 ml zimnej kawy
250 g jogurtu naturalnego
80 ml oleju

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić (ja część pokroiłam w kostkę, a kilka śliwek w ósemki, które potem użyłam do dekoracji). W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać do niego jogurt, kawę i olej i wymieszać. Wsypać śliwki pokrojone w kostkę, a następnie suche składniki i wymieszać. Przełożyć łyżką do foremek, ozdobić pozostałymi śliwkami (ewentualnie). Piec 20-25 minut w 180 stopniach.


sobota, 3 sierpnia 2013

Syrop miętowy

Ponieważ przez ostatnie dwa lata nie piłam alkoholu i przez kolejne ładnych kilka miesięcy pić nie zamierzam postanowiłam w tym roku zaopatrzyć spiżarnię w syropy. Zamierzam je wykorzystać do przyrządzania bezalkoholowych drinków i innych pyszności, które umilą mi długie zimowe wieczory.
 Z taką myślą robiłam syrop miętowy, który zmieszany z wodą świetnie nadaje się również do gaszenia pragnienia w upalne dni.




Składniki

ok. 30 gałązek mięty (moje miały średnio po 20 cm długości )
500 g cukru
2 duże cyrtyny
1,5 l wody


Umyć miętę i cytryny. Cytryny przekroić na ćwiartki. Wodę zagotować, wsypać do niej gałązki mięty i cytryny i zostawić na min. 12 godzin. Po tym czasie zagotować wodę z miętą raz jeszcze, przecedzić, wsypać cukier i zagotować. Gorący syrop przelać do słoików lub butelek i zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.




czwartek, 1 sierpnia 2013

Wiśnie w syropie i syrop wiśniowy

Jeżeli ktoś zastanawia się co zrobić z nadmiarem wiśni, nie chce się zbyt namęczyć, a przy tym zrobić coś pysznego polecam ten przepis.
Prócz wiśni, które można wykorzystać do ciast i deserów otrzymamy również pyszny syrop wiśniowy. 




Składniki:
wiśnie (w moim przypadku były to 3 kg)
cukier

Wiśnie umyć i wydrylować. Zasypać 1/2 szklanki cukru i zostawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzić sok i na każdą szklankę soku wsypać 1 szklankę cukru, po czym syrop zagotować i zalać nim wiśnie. Przykryć i zostawić na dobę. Kolejnego dnia odcedzić sok, zagotować go i zalać nim wiśnie, następnie przykryć i odstawić na dobę. Ostatniego dnia odlać sok, zagotować. Wiśnie przełożyć do słoików, zalać syropem i zakręcić słoiki. Resztę syropu przelać do butelek. Pasteryzować wszystko 10 minut.