środa, 28 stycznia 2015

Ciastka z masą krówkową - kajmakiem

Ostatnio wróciłam do eksperymentów kulinarnych. Tyle, że niestety ostatnia ich faza kończyła się stwierdzeniem: "no, na bloga się nie nadaje", bo zawsze coś nie wychodziło, ale jak to z eksperymentami bywa, jak już coś wyjdzie to z przytupem i na całego.
Takim właśnie udanym eksperymentem kulinarnym są te ciasteczka. Polecam je wszystkim fanom słodkich przekąsek, są po prostu genialne. Piękne w swej prostocie, o niepowtarzalnym smaku, dzięki masie kajmakowej, zarazem miękkie, lekko kruche z chrupiącymi drobinkami... No przykro mi, nie usłyszycie o nich tu złego słowa, może poza tym, że trochę zbyt szybko znikają z talerza.
Ten eksperyment z pewnością zasługuje na miejsce na blogu i powoduje, że kolejna zakupiona bez specjalnego przeznaczenia masa krówkowa nie będzie czekała w szufladzie przez rok na swoją kolej :)
Podane poniżej proporcje to spora dawka ciastek, myślę że było ich ok 60 sztuk, ale chciałam wykorzystać całą masę kajmakową, która zaczęła zapuszczać korzenie w mojej szufladzie. Przepis jest bardzo luźną wariacją ciasteczek z masłem orzechowym, trochę się nim inspirowałam :)


a w tle na szczególną uwagę zasługują nowe piękne zasłonki :)


Składniki
400 g masy kajmakowej/krówkowej
300 g masła
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
3 kubki mąki
migdały lub orzechy do dekoracji

Masę wraz z masłem i cukrem zmiksować na gładką masę, dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać pozostałe składniki, wymieszać mikserem i wstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Z ciasta formować kulki i spłaszczyć. W środek wcisnąć delikatnie migdał lub orzech. Ciastka należy poukładać na blasze w dość dużych odstępach, gdyż dość mocno wyrastają.
Piec ok 8-10 minut, do zarumienia. (u mnie wystarczyło nawet 6 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz