czwartek, 11 grudnia 2014

Kruche ciasteczka z migdałami

Te ciasteczka powstały pod wpływem chwili :D Po słabym dniu musiałam się jakoś odprężyć i zrobiłam te oto ciasteczka, które zasmakowały nie tylko koleżankom w pracy, ale przede wszystkim dziewczynkom, które naśladując mamę zajadały ciasteczka ze smakiem :)
Ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, po tygodniu skruszeją i będą jeszcze pyszniejsze. 
Za sprawą masła i migdałów mają cudowny naturalny aromat. Polecam




Składniki:
300 g mąki
100 g migdałów
1 żółtko
1 jajko
100 g cukru
170 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego

Zmielić migdały (lub kupić migdały mielone :PP). Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać jajko, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Posiekać masło na drobne kawałki, a następnie rękami zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec ok. 7 minut - do momentu kiedy brzegi się zarumienią. 

3 komentarze:

  1. OO widzę, że piekarnik zmieniliście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorobiliśmy się drugiego ;-) przy trzech kucharkach w domu jeden to zdecydowanie za mało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Były przepyszne! Jutro będę je piekła na wigilię do szkoły dla mojego starszego synka :)

    Koleżanka z pracy z pietra wyżej :)
    M.

    OdpowiedzUsuń