poniedziałek, 17 listopada 2014

Pulpety w sosie pomidorowym

Odkąd w naszym domu zagościło potomstwo zaprzyjaźniłam się z pulpetami. Kiedy po porodzie wracałam do domu jednym z pierwszych dań, przygotowanym dla mnie przez mamę były właśnie pulpety w białym sosie, potem kiedy dziewczynki zaczynały swoje przygody z jedzeniem to właśnie pulpety lubiły najbardziej, dlatego też robiłam je często, na wiele sposobów, z różnym sosem, różnie doprawiane, myślę, że mogłabym stworzyć broszurę typu pulpety - 30 propozycji podania :)) 
Tutaj, na blogu, zamieszczam przepis na naszą ulubioną wersję, która wszystkim najbardziej przypadła do gustu :) To idealny przepis na danie dla małych dzieci, które nie wymaga dużo pracy. Można je podawać z ziemniakami, ryżem, czy kaszą, u nas króluje wersja ryżowa :D Danie dla 6 osób




Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 kawałki chleba namoczonego w mleku
1 jajko
pęczek koperku
łyżka soli ziołowej, pieprz, sól
łyżka majeranku
opakowanie marchewki z groszkiem
średni słoik koncentratu pomidorowego 
50 ml mleka
2 łyżki mąki

Mięso mielone wymieszać z chlebem, jajkiem, solą ziołową, majerankiem, pieprzem i połową koperku. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać bułki tartej. Do garnka wlać wodę, posolić ją lekko do smaku dodać marchewkę z groszkiem i doprowadzić do wrzenia. Z mięsa uformować kulki i wkładać do gotującej się wody. Gotować mięso przez ok 20-30 minut w zależności od wielkości pulpetów, po czym wyjąć mięso. Wodę, jeśli jest jej za dużo można wylać, zostawić tyle, ile jest potrzebne do sosu pomidorowego ( ok 3/4 l). Wlać koncentrat pomidorowy, zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Mąkę zalać w kubku połową szklanki zimnej wody i wymieszać. Do sosu pomidorowego gotującego się na lekkim ogniu wlać mleko, zamieszać, a następnie wlać mąkę z wodą przecedzając ją przez sitko i szybko wymieszać, by nie było grudek. Wsypać koperek. I gotowe.

1 komentarz:

  1. Gosiu, jeśli chciałoby Ci się odkurzyć nieco blog i wrócić na własne śmieci, z ochotą poczytałabym o propozycjach tych innych sosów. Moja córka mogłoby żyć wyłącznie na sosie pomidorowym, ale jednak chciałabym, żeby rozsmakowała się też w innych. Jakie więc sosy robisz do tych klopsików?

    OdpowiedzUsuń