poniedziałek, 10 marca 2014

Muffiny z gruszką

W tym roku na liście podstawowych zakupów znajdują się gruszki. To za sprawą starszej córki, która je uwielbia i może zjeść na prawdę sporą ilość. Poza tym uwielbiam słuchać kiedy patrząc na paterę ze świeżymi owocami mówi: "Mami ggguucha, sie!!" co w wolnym przekładzie oznacza: Mamo, chcę gruszkę :)) Gruszek, więc ci u nas dostatek. Dlatego też gościom serwuję czasem takie muffiny z gruszką :D
Pyszne, zdrowe i szybkie. Z przepisu, który zawsze wychodzi.




Składniki na 14 sztuk:
250 g gruszek
2 łyżki soku cytrynowego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
125 g cukru
 1 opakowanie cukru waniliowego
80 ml oleju
250 g jogurtu naturalnego

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko rozmącić, dodać je do mąki razem z cukrem, olejem, jogurtem, cukrem waniliowym i pokrojonymi gruszkami. Foremki napełnić ciastem. Piec ok 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po ostudzeniu i wyjęciu z foremek posypać cukrem pudrem.




6 komentarzy:

  1. Ale mi smaka na gruszki narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gruszki więc muffinki muszą cudnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja córka też gruszki kocha, ale tylko surowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieką się. Jeszcze 10 minut.
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i się rozeszły. Jak świeże babeczki.

    OdpowiedzUsuń