środa, 29 stycznia 2014

Kruche ciastka bez masła

Nie wiem, czy po ostatnim przepisie na ciasteczka kiedykolwiek zmuszę się, by bawić się w wycinanie ciasteczek... szczególnie to dramatyczne, że ostatnio zaopatrzyłam się w pokaźny zasób foremek do wykrawania w najróżniejszych kształtach... nie mówiąc o maszynce... ale co ja na to poradzę, że urzeka mnie szybkość wykonania takich ciastek. Rozwałkować, najlepiej od razu na papierze do pieczenia, pokroić nożem w pożądany kształt i gotowe!! Uwielbiam takie rozwiązania!
A dziś naszła mnie ochota na coś słodkiego, coś innego niż czekolada świąteczna, czy też czekoladowa figurka Gwiazdora, których u nas pod dostatkiem :DD Najlepiej jakieś kruche ciasteczka do herbaty... Zaglądam do lodówki... jajka są, wczoraj otwarta śmietana... no i nie ma masła :( Poszperałam w sieci tym razem i tutaj znalazłam ciekawy przepis, zamiast jogurtu dałam gęstą śmietanę, a gotowe ciasteczka oblałam roztopioną czekoladą :DD I już możemy się zajadać pysznymi ciasteczkami.
Przepis warty uwagi, nie tylko pyszny, ale również mniej kaloryczny niż ciasto z masłem, czy margaryną. W dodatku robi się je znacznie szybciej, nie trzeba nic siekać!! :) Można użyć tego ciasta jako spód do tarty, czy sernika, nie próbowałam, ale wszystko przede mną!! 

w kwestii słodyczy mam świetną testerkę :D

właśnie dopadła ciastko :)


Składniki
350g mąki pszennej
100g cukru
100g śmietany 12 %
2 jajka
3 krople aromatu śmietankowego
czekolada ( można zastąpić cukrem pudrem)

Mąkę i cukier wymieszać. Dodać jajka i jogurt, porządnie zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Na papier do pieczenia położyć ciasto, rozwałkować i nożem powycinać prostokąty. Piec ok. 20 min w 180 stopniach, aż się lekko zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu ciastek rozpuścić czekoladę i polać nią ciastka, ewentualnie można posypać cukrem pudrem.

ależ mamo, na tym talerzyku były tylko dwa :DD

8 komentarzy:

  1. O! tak się ostatnio zastanawiałam jakby to było zrobić kruche ciastka bez masła właśnie. Będę musiała spróbować:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jogurt czy śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem robię z jogurtem, czasem ze śmietaną, zawsze wychodzi ;-)

      Usuń
  3. Super przepis, chciałam się tylko upewnić: do ciasta dajesz zwykły cukier czy cukier puder?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy może być śmietana 18 % ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastka sa smaczne, ale nie kruche. W konsystencji raczej jak bułki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko robiłam jak trzeba, ale albo nie wyszły, albo przepis nie w moim guście. :)

    OdpowiedzUsuń