czwartek, 1 sierpnia 2013

Wiśnie w syropie i syrop wiśniowy

Jeżeli ktoś zastanawia się co zrobić z nadmiarem wiśni, nie chce się zbyt namęczyć, a przy tym zrobić coś pysznego polecam ten przepis.
Prócz wiśni, które można wykorzystać do ciast i deserów otrzymamy również pyszny syrop wiśniowy. 




Składniki:
wiśnie (w moim przypadku były to 3 kg)
cukier

Wiśnie umyć i wydrylować. Zasypać 1/2 szklanki cukru i zostawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzić sok i na każdą szklankę soku wsypać 1 szklankę cukru, po czym syrop zagotować i zalać nim wiśnie. Przykryć i zostawić na dobę. Kolejnego dnia odcedzić sok, zagotować go i zalać nim wiśnie, następnie przykryć i odstawić na dobę. Ostatniego dnia odlać sok, zagotować. Wiśnie przełożyć do słoików, zalać syropem i zakręcić słoiki. Resztę syropu przelać do butelek. Pasteryzować wszystko 10 minut.


1 komentarz: