czwartek, 22 sierpnia 2013

Risotto z kurczakiem, cukinią i bakłażanem

Uwielbiam lato za to, że teraz warzywa są łatwo dostępne, pyszne i tanie. To jedyny czas kiedy bakłażana i cukinię można kupić praktycznie za grosze. Nie mogłam tego nie wykorzystać i tak oto na naszym stole zagościło risotto a' la Gosia :))
Smakoszy było pięciu i czwórka (jeden smakosz nie mówi wiele, poza mama, tata, nie i kwiatki) orzekła, że przepis ten nadaje się idealnie na bloga, no i jedyną jego wadą jest to, że wciąż ma się ochotę na więcej :)
Poniżej podaję proporcje na danie dla 2 osób.




Składniki:
1 filet z piersi z kurczaka
1 cebula
1/2 bakłażana
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
ok. 750 ml bulionu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
200 g ryżu
oliwa z oliwek
przyprawy: papryka słodka i ostra, chilli, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, sól, pieprz i co kto lubi :))

Warzywa pokroić wg upodobań :), mięso w kostkę. Na oliwie podsmażyć mięso z przyprawą do kurczaka. Kiedy się zarumieni wsypać mięso do garnka z szerokim dnem. Następnie podsmażyć warzywa przez ok 5 minut, w ziołach, po czym dodać do mięsa. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż, a kiedy wpije oliwę dodać go do pozostałych składników. Gotować wszystko na małym ogniu dolewając ciągle ciepłego bulionu w takiej ilości, by danie się nie przypaliło, ale też by nie pływało w wodzie. Doprawić do smaku, dodać koncentrat. 
Gotować tak długo, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Podawać od razu po przyrządzeniu, mi najbardziej smakuje z sałatką z pomidorkami cherry i rukolą :D


1 komentarz: