sobota, 3 sierpnia 2013

Syrop miętowy

Ponieważ przez ostatnie dwa lata nie piłam alkoholu i przez kolejne ładnych kilka miesięcy pić nie zamierzam postanowiłam w tym roku zaopatrzyć spiżarnię w syropy. Zamierzam je wykorzystać do przyrządzania bezalkoholowych drinków i innych pyszności, które umilą mi długie zimowe wieczory.
 Z taką myślą robiłam syrop miętowy, który zmieszany z wodą świetnie nadaje się również do gaszenia pragnienia w upalne dni.




Składniki

ok. 30 gałązek mięty (moje miały średnio po 20 cm długości )
500 g cukru
2 duże cyrtyny
1,5 l wody


Umyć miętę i cytryny. Cytryny przekroić na ćwiartki. Wodę zagotować, wsypać do niej gałązki mięty i cytryny i zostawić na min. 12 godzin. Po tym czasie zagotować wodę z miętą raz jeszcze, przecedzić, wsypać cukier i zagotować. Gorący syrop przelać do słoików lub butelek i zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.




8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Coś mi mówi że powtórzę ten przepis :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie. Taki syrop można użyć jako dodatek do wielu deserów

    OdpowiedzUsuń
  3. super - chętnie wypróbuje ;-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w ogródku straszne ilości mięty, więc na pewno spróbuję przyrządzić syrop z Twojego przepisu. Myślę, że idealnie będzie pasował do lemoniady po rozcieńczeniu z wodą :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z herbatka w pochmurne dnie-rozgrzać się można :-) a w lato z woda-cos dla orzezwienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W pochmurne dnie z herbatka = rozgrzewanie, a latem z woda = orzezwienie :-) pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, chciałaby się pochwalić swoim osiągnięcie☺ Dziś rozlałam do butelek syrop miętowo -cytrynowy w smaku faktycznie jest orzeźwiajacy��Będę robić kolejne dwie porcję��

    OdpowiedzUsuń