środa, 28 sierpnia 2013

Sorbet jabłkowo-miętowy

Lato się kończy, a ja dopiero niedawno dorwałam super foremki do robienia lodów na patyku, idealne dla dzieci, bo topiący się lód zlatuje do pojemniczka na dole. 
Moja córka to prawdziwy lodożerca, więc czym prędzej przystąpiłam do produkcji lodów, a pomogła mi w tym dostawa pysznych jabłek od babci :) Tak oto powstały lody sorbetowe jabłkowo-miętowe, idealne na letnie upały, pokochaliśmy je wszyscy.
Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, jeśli w lodówce posiada się syrop miętowy, jeśli nie do ich przyrządzenia użyć można wszelkiego rodzaju syropów, lub po prostu zagotować 100 ml wody z 150 g cukru i wówczas będziemy mieć lody jabłkowe.





Składniki:
4 jabłka
100 ml syropu miętowego

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, zalać syropem i zagotować, aż owoce będą miękkie. Zmiksować na jednolitą masę  i odstawić do wystygnięcia, wyłożyć do pojemników do lodów, wstawić do zamrażalki do całkowitego zmrożenia i gotowe :)
Polecam, bo są naprawdę pyszne!!



Akcja lodowa 2013

2 komentarze:

  1. jabłko mięta to jedna z moich ukochanych połaczęń.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie smaków rodem z Tymbarka, którego bardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń