niedziela, 25 sierpnia 2013

Grillowane szaszłyki i przepis na marynatę do grilla

Po ciężkiej pracy na działce (dzięki chłopaki!!) nadszedł czas na nagrodę :DD A nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzonko, stąd też wczorajszy dzień zakończyliśmy grillową ucztą. Do grilla świetnie komponuje się czerwone wino, u nas było to argentyńskie wino marki Celebro
Wszystkie składniki szaszłyków rano zamarynowałam, dlatego też dzisiaj podaję przepis na moją marynatę do grilla. Wszystkie składniki daję "na oko", ale proporcje są mniej więcej następujące:




Składniki:
100 ml oleju
50 ml sosu sojowego
2 łyżeczki przyprawy maggi
2 łyżeczki musztardy
2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej
zioła prowansalskie
bazylia
sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszać i gotowe. Każdy składnik osobno włożyć do pojemnika, wlać marynatę, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin przed planowanym grillem.
Nasze wczorajsze szaszłyki składały się z piersi z kurczaka, czerwonej i żółtej papryki, cebuli i cukinii.




4 komentarze:

  1. ale tu pyszności, takie szaszłyki bardzo lubię, nigdy wcześniej nie grillowałam z cukinią, więc podkradam pomysł ;) i śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Twierdzę, że wszystko było super, ale papryka pokrojona skrajnie nierówno...

    OdpowiedzUsuń
  3. haha! Nie ma to jak samokrytycyzm :D

    OdpowiedzUsuń