niedziela, 21 lipca 2013

Papryka faszerowana

Nie pamiętam, która z nas wpadła na pomysł zrobienia na obiad papryki faszerowanej za to doskonale pamiętam smak czereśni, które kupiłyśmy na tym samym stoisku. Wielkich, soczystych czereśni, które podjadałyśmy wprost z woreczka wracając do domu z siatami zakupów :DD
Kolejnym rarytasem tego dnia była faszerowana papryka, danie niezbyt wymagające, a bardzo efektowne. Przepis znalazłam dawno temu w książce o nazwie "Kuchnia włoska", z której często czerpię inspiracje. Robiłam je wiele razy, za każdym razem dodaję coś innego, modyfikuję, jednak najbardziej smakuje mi w pierwotnej wersji i właśnie na nią przepis :) Podana porcja jest na 6 głodomorów.





Składniki:
1 cebula
200 g gotowanej szynki
50 g salami
4 łyżki oliwy
300 g. ryżu 
750 ml gorącego rosołu mięsnego
1 ząbek czosnku
100 g mozzarelli
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
8 papryk (najlepiej różne kolory)
2 łyżki oliwy
starty ser do posypania

Cebulę pokroić w kostkę, a szynkę i salami w małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, poddusić cebulę, dodać ryż i zeszklić mieszając. Dodać szynkę i salami, wlać rosół, doprowadzić do wrzenia, ugotować ryż na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu.
Czosnek przecisnąć przez praskę, mozzarellę pokroić w kostkę, posiekać natkę pietruszki. Dodać te składniki do ugotowanej masy ryżowej i wymieszać, doprawić do smaku.
Odkroić górną część papryki, usunąć gniazda nasienne oraz błonki wewnętrzne. Papryki napełnić farszem ryżowym, posypać startym serem, skropić papryki oliwą i wstawić na blaszce do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.





2 komentarze:

  1. świetna! idealna na letni obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne te papryczki, nigdy nie faszerowałam, muszę kiedyś tak zrobić. pozdrowienia z Konstancinka :))

    OdpowiedzUsuń