sobota, 23 marca 2013

Zapiekanka z brokułów, ziemniaków i kurczaka

Idealne danie dla tych, którzy chcą przyrządzić coś wystawnego, nie męcząc się przy tym zbytnio. Zapiekanka ta jest prosta, szybka i bardzo smaczna. Polecam!




Składniki:
1 brokuł
filet z piersi z kurczaka
4 duże ziemniaki
śmietana 18 %
papryka słodka
curry
starty ser


Ziemniaki obrać i lekko obgotować, brokuł pokroić w różyczki i obgotować. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Mięso doprawić przyprawą curry i papryką słodką, podsmażyć lekko na patelni. Wszystkie składniki wymieszać zalać śmietaną doprawioną papryką, wymieszać. Posypać startym serem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

piątek, 22 marca 2013

Domowy paprykarz

Po czasie awersji do jedzenia przyszedł czas, w którym króluje u nas paprykarz. Po spożyciu ładnych kilku puszek przyszedł czas na prawdziwy rarytas, czyli domowy paprykarz szczeciński :)) Jak to mówią potrzeba matką wynalazku, a w momencie kiedy ciężarnej kończy się paprykarz, a w lodówce odkrywa wędzoną makrelę w głowie zaczyna świtać chytry plan.Taki paprykarz jest nie tylko zdrowszy, wiadomo co się w nim znajduje, a do tego naprawdę smaczny. Polecam!!





Składniki:
makrela wędzona
50 g ryżu
100 g koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 selera
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
pieprz cayenne
natka pietruszki (2 gałązki)
3 łyżki oliwy

Usunąć ości z makreli, ugotować ryż. Cebulę pokroić bardzo drobno, seler zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, zeszklić cebulę, dodać seler. Dusić chwilę, dodać koncentrat i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszać masę z ryżem i rybą, doprawić przyprawami do smaku. Przechowywać w lodówce. Najlepszy następnego dnia, kiedy składniki się "przegryzą" :)

Dania Postne Domowy Wyrób

środa, 20 marca 2013

Wuzetka à la Gosia

Dzisiaj kolejne ciasto, które powstało z okazji pierwszych urodzin córki. Mimo, że biszkopt wyszedł trochę zbyt wysoki to ciasto uważam za udane, w związku z czym przepis ląduje na blogu :D Na pewno je kiedyś powtórzę, bo jest szybkie w wykonaniu i całkiem efektowne. Polecam!!





Składniki:

biszkopt

5 jajek
3/4 szkl skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
dżem malinowy

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem, dodajemy cukier ciągle miksując, a następnie pojedynczo żółtka.Wsypujemy suche składniki i mieszamy jeszcze chwilę na słabszych obrotach. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół i dolną część posmarować dżemem malinowym.

przełożenie


1 śnieżka 
200 ml mleka + 1/4 szklanki
2 łyżki żelatyny
1/3 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 olejku waniliowego


Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka i wymieszać. Podgrzać chwilę w mikrofalówce i wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzić, a kiedy będzie zimna włożyć do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, olejkiem i jajkiem. W osobnej misce ubić śnieżkę w 200 ml mleka. Do margaryny dodać śnieżkę wciąż ubijając mikserem, wlać tężejącą żelatynę i szybko wymieszać. Masę wlać na posmarowany malinami biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. 

polewa
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g margaryny

Czekoladę oraz margarynę roztopić w kuchence mikrofalowej, wymieszać na jednolitą masę i polać górę ciasta. Wstawić do lodówki by ciasto stężało. 











wtorek, 19 marca 2013

Roladki z łososiem

Dzisiaj kolejna porcja przystawek, tym razem roladki naleśnikowe z łososiem, serem feta i pietruszką. Są droższe w przygotowaniu niż roladki szpinakowe, jednak baaaardzo smakowite :D
Porcja 150 g łososia wędzonego wystarcza na 3 naleśniki.



Składniki:
3 naleśniki (przepis tutaj)
1/2 opakowania sera feta
150 g łososia wędzonego
świeża pietruszka

Rozsmarować ser feta na naleśnikach, wyłożyć cienkimi plastrami łososia, posypać pietruszką. Zrolować naleśnik, a następnie pokroić w plastry o grubości niecałych 2 cm. W każdy kawałek wbić wykałaczkę. I już można smakować :D 




Dania Postne

poniedziałek, 18 marca 2013

Roladki naleśnikowe ze szpinakiem

Ostatnio usłyszałam od szwagierki komplement, że "te małe roladki z czymś zielonym", które gościły na kolacji były mega pyszne i czy przepis na nie jest już na blogu. Moja odpowiedź była negatywna, ale postanowiłam szybko to nadrobić i tak oto przed wami roladki naleśnikowe ze szpinakiem i serem feta. 
Ich przyrządzanie wspominam niezwykle przyjemnie za sprawą dwóch blond pomocników, z których jedna usmażyła naleśniki a druga współtworzyła farsz i rolowała :D Jak obiecałam dziękuję i wspominam :D
Zrobienie tej przystawki nie należy do trudnych, ani skomplikowanych, a jest bardzo efektowne i co najważniejsze: pyszne!!! :D




Składniki
4 naleśniki (przepis na naleśniki tutaj)
2/3 opakowania sera feta
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
3 ząbki czosnki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Rozmrozić szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wsypać szpinak, rozgnieciony przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dusić szpinak do momentu, kiedy cała woda się zredukuje. Ostudzić. 
Naleśnik posmarować serem feta, a następnie szpinakiem, zrolować. Ostrym nożem ciąć w roladki o grubości ok 1,5 cm, w każdą wbić wykałaczkę i gotowe :D


Dania Postne

środa, 13 marca 2013

Ciasto snickers

Dzisiaj przepis na snickersa czyli ciasto karmelowo-orzechowe :) Najlepiej zrobić je na dzień lub dwa przed podaniem, wówczas ciasto zmięknie i będzie jeszcze lepsze.
Przepis znalazłam tutaj, sprawdziłam i polecam :) Przepis przepisuję prawie w całości, jedyną rzeczą jaką zmieniłam to fakt, że dodałam gotową masę kajmakową, którą przesmarowałam również górę placka przed wyłożeniem go masą orzechową.
 Zrobiłam je na roczek naszej pociechy i okazało się strzałem w dziesiątkę, wszystkim bardzo smakowało, więc śmiało polecam.
A poniżej przedstawiam zdjęcia ostatniego ocalonego kawałka :D



Składniki:


Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
3 żółtka
30 dag masła
3 łyżki mleka
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Masy do przełożenia:
2 budynie o smaku krówek (można też użyć waniliowych)
¾ l mleka
cukier (ilość podana na opakowani budyniów)
masa kajmakowa

Masa orzechowa
100 g masła
2 łyżki cukru
4 łyżki miodu
200 g drobno posiekanych orzechów włoskich


Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Trzy blaszki o wymiarach 22 x 32 cm (mogą być nieco większe, bo placki w czasie pieczenia mocno wyrastają) wyłożyć papierem do wypieków. Placki rozwałkować na odpowiednią wielkość (trzy identyczne prostokąty), można to od razu robić na papierze i razem z nim przekładać na blachy. Piec najlepiej jednocześnie (choć jeśli nie ma takiej możliwości można pojedynczo) ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C.

Budynie ugotować w ¾ litra mleka (czyli pomniejszając ilość mleka o 25%, zakładając, że używacie standardowego proszku budyniowego – czyli 1 op. na ½ litra).
Na jeden blat wyłożyć gorący budyń. Przykryć drugim blatem . Posmarować go ciepłą masą kajmakową. Całość przykryć ostatnim blatem, który również należy posmarować dość cienką warstwą kajmaku.. Przygotować masę orzechową. Orzechy posiekać.

W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier i miód, dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na cieście. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc lub dłużej, żeby ciasto skruszało (ciasto z miodem potrzebuje czasu, żeby zmięknąć i wchłonąć wilgoć z masy).


wtorek, 5 marca 2013

Najbardziej kryzysowe ciasteczka

Wracam, powoli, małymi kroczkami, ale wracam :D Jako dowód fatalnego stanu mojej kuchni dzisiejszy przepis. Jutro zakupy i wracamy na dobre, a tymczasem...
Poniższy przepis to absolutny eksperyment, zamieszczam go dlatego, że wyszedł, jest całkiem smaczny, no i nikt od niego nie umarł. Mój mężo mówi, że w konsystencji przypomina trochę chałwę, z czym się poniekąd zgodzę.
Składniki są skromne, ze względu na fakt, że wszystko, ale to absolutnie wszystko się pokończyło, a tu koleżanka zadzwoniła że wpadnie na kawę. Zrobiłam szybki rekonesans i okazało się że mogę ją poczęstować 4 kostkami czekolady i 3 krówkami oraz 2 zozolami. Te ostatnie sobie darowałam, a z resztą powędrowałam do kuchni w celu zrobienia jakichś ciasteczek.
 I tu kolejna niespodzianka. W lodówce ani jajka, ani masła... katastrofa jednym słowem. Pomyślałam, że chociaż mąka jest, ale i w tym przypadku ta radosna myśl okazała się przedwczesna... Mąki było całe 78 g, w związku z czym, by dobić do 150 g dałam mąki razowej.
Poniżej przedstawiam składniki i zdjęcie na dowód, że faktycznie można coś z nimi zrobić :D



Składniki
150 g mąki
80 g oleju
80 g cukru
20 g orzechów laskowych
łyżeczka aromatu waniliowego
4 kostki czekolady
3 krówki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy, czekoladę i krówki pokroić na drobne kawałki. Olej wymieszać z cukrem i olejkiem, następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać, uformować ok 15 krążków, wstawić na ok 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. I gotowe :D



Nie są może mistrzostwem świata, ale pokazują że można zrobić ciastka bez jajek i masła.