poniedziałek, 15 grudnia 2014

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Kiedy zrobiłam te rogaliki na niedzielną kawę usłyszałam takie słowa
od męża: "-że Ci się tak chce!" 
i już robiło mi się przykro, już wizja cudownego popołudnia przy pysznej kawie i rogalikach w rodzinnym gronie upadała, kiedy wkroczyła rezolutna dwulatka i rzekła:
"- to ty zrobiłaś?? Mmmm. Dziękuję Ci bardzo, bardzo mi smakują."
i dostałam soczystego buziaka :*
Rogaliki są proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo dobre :D 
Przez nadzianie ich nutellą przypominają w smaku popularne 7 day'sy, tyle że świeże. 
Ja do ich przygotowania użyłam suchych drożdży, które zawsze mam gdzieś w szafce, ze względu na to, że ich data ważności jest zdecydowanie dłuższa niż tych świeżych, które trzeba przechowywać w lodówce. W dodatku suche drożdże nie wymagają przygotowywania rozczynu, w związku z czym skraca się czas przygotowywania ciasta. 




Składniki:
500 g mąki
100 g cukru
250 ml ciepłego mleka
100 g margaryny
2 jajka
1 opakowanie suchych drożdży w proszku
nutella

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej +ciepłe mleko. Składniki (poza nutellą) wsypać do miski i wyrobić z nich ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oprószyć stolnicę mąką, wyrobić lekko ciasto, rozwałkować na prostokąt, wycinać trójkąty, na środku szerszego końca zrobić kleks z nutelli, zwinąć formując rogalik. Można posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec ok 10 minut, do zarumienienia się. Z podanej porcji wyszły mi dwie blaszki rogali.

4 komentarze:

  1. Mąż niewdzięcznik, a zapewne sam 80% tych rogalików pochłonął...

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzy mi się taki rogalik do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku robiłam je z milką, bo nie miałam nutelli, potem z nutella, a teraz pomieszałam banany z nutellą :D

    OdpowiedzUsuń