piątek, 27 września 2013

Zupa krem z pomidorów

Długo nie pisałam, ale to dlatego, że naprawdę nie miałam czasu. Ostatnie dwa tygodnie były jak jazda na rollercoasterze, czyli sprawiały wiele radości jednak wymęczyły totalnie. Od dwóch tygodni jesteśmy już w czwórkę i próbujemy nauczyć się współżycia w rodzinie 2+2. Łatwo nie jest, oj nie, ale za to powodów do gotowania i pieczenia całe mnóstwo, brak jedynie czasu na napisanie postów. I na sen czasu stanowczo za mało :D
Dzisiejszy przepis powstał na dzień przed szczęśliwym rozwiązaniem, jednak wówczas nie zdążyłam zrobić zdjęć, a potem wylądowałam w szpitalu i wówczas już nikt o tym nie myślał. Żałowałam, bo zupka była pyszna, z pewnością zasłużyła na swoje miejsce na blogu. Ale co się odwlecze...
I tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszny krem z pomidorów.




Składniki na danie dla 4 osób:
1,5 kg pomidorów polnych
1 papryka czerwona
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody (ewentualnie)
zioła prowansalskie, sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w sporą kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, podsmażyć na niej czosnek, cebulę i paprykę. Do garnka wsypać pomidory, dodać przesmażone na oliwie warzywa i dusić na wolnym ogniu. Zblendować wszystko. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolać wody, doprawić koncentratem i przyprawami. Podawać z kleksem śmietanowym i grzankami.



4 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie i ma śliczny kolor. wszystkiego najlepszego dla małego dzidziusia i mamy i aby zdrowo się chowały oba dzieciaczki. pozdrowienia z Konstancina ciepłe!

    OdpowiedzUsuń
  2. na jesiennego chłody jak znalazł
    i serdecznie gratuluję! niech nowy członek rodziny chowa się zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń