czwartek, 5 września 2013

Zapiekanka chłopska ze szpinakiem

To danie czekało bardzo długo na swoją publikację. Nie wiem dlaczego, bo jest pyszne, ale zawsze było coś bardziej sezonowego, co musiało być opisane wcześniej. Dziś nadrabiam zaległości.
To jedno z niewielu dań, które mój mąż, znany powszechnie z tego, że nie lubi ziemniaków, jada bardzo chętnie, z wielkim smakiem i apetytem, pomimo że w jego składzie znajduje się całkiem spora ilość ziemniaków.
Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna, gości na naszym stole często, jednak z różnymi modyfikacjami :)




Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
300 g szpinaku
300 g kiełbasy
2 cebule
1 duże opakowanie śmietany 18 %
starty ser
kurki
przyprawy (majeranek, sól, pieprz, pietruszka, zioła prowansalskie etc.)

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki o grubości ok. 5 mm i zblanszować. Szpinak umyć i zblanszować. Kiełbasę i cebule pokroić w talarkii podsmażyć na patelni razem z grzybami. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć ziemniaki, doprawić, następnie szpinak, przyprawić, kiełbasę z cebulą,kurki, polać śmietaną wymieszaną z ziołami i posypać startym serem. Zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach.

Czasem, kiedy nie mam w lodówce śmietany do zapiekanki robię sos beszamelowy, smakuje równie dobrze :D



2 komentarze:

  1. Uwielbiam ta zapiekankę, ale z kurkami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam bo kurki dają fajny aromat :-)

    OdpowiedzUsuń