poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Steki z selera

Moja miłość do selera nie maleje z wiekiem, przeciwnie staje się coraz silniejsza. Uwielbiam seler pod każdą postacią, dlatego też dziś kolejny przepis z tym warzywem w roli głównej. 
Wcześniej były już kotlety z selera, a dziś krótsze w przygotowaniu danie, a równie pyszne. Mąż znowu nie wiedział co jest w środku, bo "kurczak to nie jest, ale dobre" :)) 
U mnie steki były w towarzystwie ziemniaczków, marchewki i sosu musztardowego, który to wciąż ulepszam. Gdy dojdę do perfekcji na pewno zamieszczę przepis :D




Składniki:
seler
jajko
bułka tarta
płatki owsiane
pieprz
bulion warzywny

Seler obrać i pokroić w plastry o grubości ok 1/2 cm. Bulion zagotować, wrzucić do niego seler i gotować przez 4 minuty. Wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Jajko rozbełtać w miseczce. Każdy plasterek selera popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, jajku i płatkach owsianych. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Podawać od razu po przyrządzeniu.




9 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalny pomysł, nie mogę się doczekać aż go przyrządzę! Zapraszam na http://nietylkookuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiłowanie do selera możemy mieć w genach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe, że wyssałyśmy je z mlekiem matki :DDD

      Usuń
  3. Dzisiaj chyba wypróbuję przepis. Tym bardziej seler wskazany, że poprawia działanie pewnych narządów tudzież przyrządów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe rozwiązanie, zastanawiam się, jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje też ciekawie :D dla wszystkich lubiących smak selera są super daniem, polecam szczerze

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie ale ja za selerem gotowanym czy pieczonym nie przepadam :-( jedynie na surowo, albo konserwowy :-)

    OdpowiedzUsuń