czwartek, 18 kwietnia 2013

Palmiery cynamonowe czyli szybkie ciastka z ciasta francuskiego

Dzisiejszy wpis sponsoruje literka A, jak Ania, która jest autorką palmierów będących na zdjęciach. Muszę się przyznać, że kiedyś robiłyśmy je wspólnie, jednakże jak to przy zbiorowym gotowaniu bywa zapomniałyśmy o nich i były aż nadto rumiane. Pozostały mi więc jedynie zdjęcia z fazy przygotowań. Przepis jednak jest tak prosty i pyszny zarazem że siostrzyczka zrobiła je u siebie  i w ramach dowodu rzeczowego że można ich nie spalić wysłała zdjęcia za co jej serdecznie w tym miejscu dziękuję :DD





Składniki:
ciasto francuskie
80 g margaryny/masła
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru

Margarynę o temperaturze pokojowej zmieszać razem z cukrem i cynamonem. Posmarować masą ciasto francuskie. Zwijać obustronnie w ruloniki, aż zwijańce połączą się ze sobą. Kroić ostrym nożem na kawałki o grubości ok 1 centymetra. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zrumienienia ciasta.

tak wyglądały przed włożeniem do piekarnika

Czas na ciasto francuskie

5 komentarzy:

  1. były pyszne! dziś robi je moja współlokatorka, ciekawe czy mnie poczęstuje:P

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto francuskie chyba właśnie z cynamonem jest najlepsze :) przyjemnie chrupie

    OdpowiedzUsuń
  3. takie palmiery przymierzam się zrobić, ciasto już czeka musi się znaleźć tylko czas :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. czas musi się znaleźć, bo wiele go nie potrzeba, a efekt... :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię czasami takie ciasteczka, są rewelacyjne, a co najważniejsze bardzo szybko się je robi :-)

    OdpowiedzUsuń