środa, 3 kwietnia 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym

Te ciasteczka zaserwowała kiedyś moja koleżanka prosząc, bym zgadła jaki jest ich tajny składnik. Nie zgadłam, ale ciasteczka tak mi zasmakowały, ze później robiłam je niejednokrotnie. Są mięciutkie i wyborne. No i przede wszystkim nie wymagają zbyt dużych nakładów pracy :)





Składniki:
100 g masła
150 g mąki
100 g cukru
1 jajko
1/3 słoika masła orzechowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki sody
migdały lub m&m'sy do dekoracji

Masło utrzeć z cukrem w mikserze. Dodać jajko, masło orzechowe, esencję cały czas mieszając. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać. Wstawić na min. pół godziny do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Z ciasta formować kulki i spłaszczyć. W środek wcisnąć delikatnie migdał lub drażetki. Ciastka należy poukładać na blasze w dość dużych odstępach, gdyż dość mocno wyrastają.
Piec ok 8-10 minut.


1 komentarz:

  1. Urocze :) Mam masło orzechowe, może sobie takie upiekę? :)

    OdpowiedzUsuń