wtorek, 23 kwietnia 2013

Bananowa babka bez mleka i jajek


Wczoraj do córki przyjechali goście. Kuzyn z Matką. Tak bardzo się z tego powodu ucieszyliśmy że postanowiłam zrobić na ich przyjazd ciasto, które cała czwórka będzie mogła zjeść. A kuzyn niestety ma poważne podejrzenia alergii na mleko i jajka.
Przeszukałam cały internet w poszukiwaniu przepisów na jakiś smakołyk, w końcu otworzyłam dwa, przeczytałam, zmiksowałam i dodałam trochę od siebie.
Wyszła całkiem dobra babka, i wszystko byłoby idealne, gdybym na końcu nie polała babki czekoladową polewą, która oczywiście mleko zawiera, tak więc ja jadłam z polewą, a cała reszta tylko na nią patrzyła. Za to babkę zjedli wszyscy z ogromnym smakiem i apetytem. Najwięcej oczywiście córka, która umiaru w jedzeniu nie zna :D Po tacie to ma :)
Babka jest wilgotna i aromatyczna. W dodatku bardzo mocno wyrasta. A jedzona na świeżym powietrzu w pełnym słońcu smakuje wyśmienicie.
Przy okazji pochwalę się pierwszym strupkiem na kolanie córki, który został zauważony dopiero po powrocie do domu, taka z niej fajterka :D Pewnie przed kuzynem chciała się popisać :D





Składniki
2 szklanki mąki wielozbożowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
2 łyżki miodu
3 garście rodzynków
garść siekanych migdałów
4 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki wody

Banany rozgnieść na miazgę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ja potraktowałam wszystko mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Przełożyć ciasto do blachy, tzw. keksówki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie można je opcjonalnie polać stopioną czekoladą (wersja nie dla alergików)


4 komentarze:

  1. Matka i Kuzyn potwierdzają: było pyyyysznie! A do tego sceneria jaka miła - sezon działkowy zdecydowanie uważamy za otwarty :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że smakowało, ale sceneria faktycznie nastrajała, pomimo wielu niedogodności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. taki troszkę chlebek bananowy :), a kubeczki śliczne! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chlebek bananowy z Twojego bloga był jednym ze źródeł inspiracji do tego wypieku :D

      Usuń