poniedziałek, 5 maja 2014

Tarta migdałowo- wiśniowa

Zrobiłam to ciasto z podwójnej porcji, aby starczyło nie tylko na sobotnie popołudnie. Miałam dobre przeczucia i się nie myliłam. Była pyszna. Wiśnie z migdałami to smaki, które fantastycznie ze sobą współgrają.
Muszę przyznać, że pierwszego dnia prócz mnie tartę jedli sami mężczyźni. Bardzo im smakowała, ale gdy zapytałam ich czy czują migdały i marcepan, który jest jej składnikiem, byli zaskoczeni. Kolejnego dnia, gdy prócz mnie, wśród degustatorów znalazły się dwie osoby płci pięknej, zapytana o przepis stwierdziłam, że marcepan i aromat można pominąć, skoro smak jest mało wyczuwalny, na co dziewczyny powiedziały, że w żadnym wypadku, że one wyczuwają go od razu i dodaje on tej tarcie wyjątkowości. Wyczuwalność marcepanu jest więc sprawą dyskusyjną, co do wyśmienitego smaku wszyscy byli zgodni. Nie jest to z pewnością prosta tarta, ale z pewnością jej smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.




Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka aromatu waniliowego

masa:
100 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej

kruszonka:
90 g masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masy marcepanowej

Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Słoik z wiśniami wlać do garnka, kiedy syrop się zagotuje wlać do niego dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml wody. Energicznie wymieszać gotując jeszcze chwilę na wolnym ogniu do zgęstnienia masy. Masę wylać na ciasto.
Roztopić masło. Do miski wsypać mąkę z mielonymi migdałami i cukrem pudrem, następnie wlać roztopione masło, masę marcepanową i wyrobić ciasto. Rozetrzeć ciasto palcami na grudki i tak powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach.




4 komentarze:

  1. Wygląda genialnie i zapewne tak smakuje, choć na mój gust zbyt słodko. Z pewnymi smakami u facetów jest podobnie jak z kolorami. Może trochę więcej niż 3 rozpoznają, jak w przypadku kolorów, ale pewnych nie. Migdały w płatkach bym wyczuł, ale zmielonych na 90% nie, a juz samej masy marcepanowej na 100% nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to zapewne tak smakuje? przecież jadłes to ciasto jak byłeś u nas ;-) wiem, to było wieki temu :-*

      Usuń
  2. Teraz pamiętam. Smakowało, ale wątku migdałowego sobie nie przypominam. Pamięć dobra, ale krótka. To też przez to, że u mnie z ciast, najlepszy schabowy... :)

    OdpowiedzUsuń