wtorek, 4 lutego 2014

Szybka tarta-kisz

Dzisiaj przepis na mega szybkie danie na obiad lub kolację, które ostatnio często u nas gości, w różnych odsłonach. Zmieniam tam praktycznie wszystko, łącznie z ciastem, które czasem, przyznaję, kupuję gotowe i wówczas taka tarta jest naprawdę ekspresowa. Do środka wkładam to, co akurat mam w lodówce, czasem jest to zwyczajnie, szynka, pomidor i oliwki, innym razem sos bolognese, czy też warzywa na patelnię. Niezmienna zostaje warstwa śmietanowo- jajkowa, która cudownie wyrasta w piekarniku. 
Jeszcze słówko wyjaśnienia nazwy, kisz ( quiche z francuskiego) to nic innego jak tarta, tyle, że zawsze wytrawna, bo tarty mogą być również słodkie ;D
Mimo, że robiłam ją wiele razy zawsze, albo znika od razu, albo robię ją po zmierzchu.... no i zdjęcia zawsze wychodzą co najwyżej średnie.




Składniki:
szklanka mąki
100 g masła
szczypta soli
50 ml zimnej wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml gęstej śmietany
2 jajka
starty ser
ulubione przyprawy
warzywa, szynka i co zapragniecie

Masło z mąką i szczyptą soli wymieszać. Dolać wodę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy, podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto farszem, posypać startym serem. Jajka wymieszać ze śmietaną i koncentratem, doprawić i zalać tym tartę. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika, do zrumienienia się. Podawać na ciepło.


3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Jakiej używasz śmietany 18-22%?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc to tej, którą mam pod ręką, dlatego nie napisałam dokładnie. Wychodzi równie dobra zarówno z 12%, czy nawet 30 %, także zupełna dowolność :D

      Usuń