Składniki (ilości przybliżone):
1 kg filetów
1 kg marchwi
3 pietruszki
kawałek selera
1 szklanka oleju
kilka ziaren pieprzu
kilka listków laurowych
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
sól
Ryby posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce na największych oczkach. Warzywa przełożyć do garnka, wlać szklankę oleju, koncentrat, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, trochę soli i gotować na wolnym ogniu podlewając wodą do momentu, aż warzywa będą miękkie. Układać warstwami: ryba, a na nią warzywa. Pozostawić na 24 godziny, by wszystkie składniki się "przegryzły".
Ryba po grecku to jedno z moim ulubionych imprezowych dań! Zawsze na drugi dzień jadłam ją zanim wszyscy wstali ;)
OdpowiedzUsuńPaulina