Ostatnio chodziły za mną drożdżowe bułeczki, takie jeszcze cieplutkie, najlepiej z twarogiem. Lodówkę zaopatrzyłam w drożdże i twaróg i czekałam na stosowny moment. Pojawił się wczoraj, a dziś zapisuję ten przepis ku pamięci mojej i Waszej wspominając tylko to pyszne śniadanko jakim raczyłam się w ten ponury piątkowy poranek. Okazało się, że nasza córka jest też miłośniczką takich drożdżówek, dlatego też myślę, że takie smakołyki zagoszczą u nas jeszcze nie raz :))
Polecam wszystkim :)
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
50 g drożdży
1 jajko
0,5 szkl. cukru
0,75 szkl. mleka
0,25 szkl. oleju
szczypta soli
łyżeczka olejku waniliowego
łyżeczka cukru
Masa serowa:
250 g twarogu
2 łyżeczki cukru
0,5 opakowaniu cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki budyniu waniliowego
W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, jajka, zaczyn, pozostałe mleko i olej (najlepiej, gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową, warto wcześniej wyjąć jajka z lodówki).
Ręką wyrabiać ciasto tak długo aż się wszystko ładnie połączy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W tym czasie można zrobić masę serową: do miski z twarogiem wbić jajko, dodać cukry i zmiksować na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 - 1 cm, posmarować masą serową i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Tak powstałą roladę pokroić w plastry szerokości ok. 2 - 3 cm.
Ułożyć na blaszce, odstawić w ciepłe na 10 min i upiec w 180 stopniach przez ok 15 minut w zależności od wielkości i grubości zawijańców.
Wyglądają przepysznie! Uwielbiam drożdżówki z serem!
OdpowiedzUsuńDrożdżówki urocze, uwielbiam w tej wersji.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspiracje :)