piątek, 15 listopada 2013

Zupa krem z dynii

Tym przepisem kończę moje dyniowe zapasy, jednak nie wiem czy nie sięgnę po jeszcze, gdyż dynia nam wyjątkowo zasmakowała w tym roku.
Dzisiejsza zupa jest taka jak lubimy najbardziej, czyli lekko pikantna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Idealna na jesienną aurę.




Składniki
3/4 kg dyni (obranego miąższu)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 marchwie
sól
pieprz,
chilli
1 l. bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy z oliwek

Dynię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, czosnek i marchew i podsmażyć ok 5 minut. Przesypać wszystkie składniki z patelni do garnka, wsypać dynię zalać bulionem i gotować do miękkości. Zblendować na jednolitą masę, przyprawić do smaku i gotowe. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu.


1 komentarz:

  1. ja bardzo lubię zupę dyniową, mam jeszcze w zapasie 1/2 dyni zamrożonej :)

    OdpowiedzUsuń