Na blogu pojawił się już przepis na ciasto o nazwie snickers, jednak ten wypiek, który powstał tak właściwie przez przypadek, bo plany były zupełnie inne, dużo bardziej przypomina słynnego batona. A to za sprawą sporej warstwy karmelu z orzechami ziemnymi. Ciasto jest bardzo słodkie, czyli dokładnie takie, jak lubimy, myślę, że nie robiłam go po raz ostatni.
Ostatnio dużo się dzieje, dużo gotuję, piekę, ale nie tylko, nawet nie zauważyłam, że wczoraj minął dokładnie rok, od napisania pierwszego posta... oj pamiętam to bardzo dobrze, jednak dziś przejrzawszy zawartość bloga nadziwić się nie mogę ile w czasie tego pełnego wrażeń roku zjedliśmy :DD
Ale dziś z okazji roku i jednego dnia bloga życzę sobie i wszystkim czytelnikom samych udanych eksperymentów kulinarnych, radości z gotowania, no i co najważniejsze, by jedzenie nie szło nam w boczki :DDD
Ostatnio dużo się dzieje, dużo gotuję, piekę, ale nie tylko, nawet nie zauważyłam, że wczoraj minął dokładnie rok, od napisania pierwszego posta... oj pamiętam to bardzo dobrze, jednak dziś przejrzawszy zawartość bloga nadziwić się nie mogę ile w czasie tego pełnego wrażeń roku zjedliśmy :DD
Ale dziś z okazji roku i jednego dnia bloga życzę sobie i wszystkim czytelnikom samych udanych eksperymentów kulinarnych, radości z gotowania, no i co najważniejsze, by jedzenie nie szło nam w boczki :DDD
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa orzechowa:
750 g gotowej masy kajmakowej
400 g orzeszków ziemnych
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30 %
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
Ustawić piekarnik na 180 stopni. Oddzielić białka od żółtek, następnie ubić białka mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania wsypać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka pojedynczo. Na koniec dodać mąki i proszek do pieczenia i chwilę jeszcze obijać na mniejszych obrotach. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Orzechy posiekać drobno, wymieszać z kasą kajmakową i posmarować nią wystudzony biszkopt.
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić aż zgęstnie. Następnie wstawić do mikrofalówki na ok. 10 minut, żeby się rozpuściła, jednak nie zagotowała (!!). Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Wlać do niej przestudzoną żelatynę miksując na niższych obrotach. Wyłożyć masę śmietanową na orzechową, udekorować wzorkami (można użyć widelca) i wstawić do lodówki.
Pyszności ! Dostanę kawałek ? :)
OdpowiedzUsuńach, z tymi boczkami to gorzej, przez rok prowadzenia bloga mi się przytyło ;), wszystkiego najlepszego Gosia z okazji pierwszej rocznicy. zwiększenia oglądalności bloga, inspiracji, pomysłów :)
OdpowiedzUsuńmi swego czasu mocno poszło w brzuch ;-) ;-) ale potem szybko zeszło ;-) dziękuję za życzenia!
UsuńCiasto wygląda przepysznie;-)Wypróbuję Pani przepis w ciagu najblizszych dni...
OdpowiedzUsuńprzepisz jest na jaką blaszkę?
OdpowiedzUsuń