poniedziałek, 18 listopada 2013

Krewetki surimi w cieście naleśnikowym

Byliśmy na zakupach. 
W poszukiwaniu nowych smaków śladami masterchefa udaliśmy się po raz pierwszy do sklepu, który faktycznie mikro nie jest :) Po raz pierwszy i biorąc pod uwagę to ile udało nam się tam wydać pieniędzy, być może ostatni. Na zakupy przeznaczyliśmy sporą sumę pieniędzy, wypłaciliśmy jeszcze większą, by przy kasie jednak zapłacić kartą z powodu niewystarczającej ilości gotówki. Bywa...
I choć zmarzliśmy straszliwie to wróciliśmy zadowoleni z 4 torbami gadżetów i gadżecików, które uwielbiamy. Siostra, która opiekowała się wówczas dziećmi wciąż się śmieje z różowej soli z Himalajów, która jest przecież niezbędnym składnikiem każdej polskiej kuchni ;)) 
Następnego dnia przystąpiłam do gotowania różnych smakowitości, na pierwszy ogień poszły krewetki, które okazały się być krewetkami surimi, gdyż w szale zakupowym nie zauważyliśmy różnicy. Krewetki surimi to mięso rybie, które zostało uformowane w kształt krewetek. Przyrządziłam je smażąc w wytrawnym cieście naleśnikowym, podając z sałatką z rukolą, pomidorami koktailowymi i fetą.
Wszystkim bardzo smakowało :D




Składniki:
500 g krewetek surimi
100 g mąki
150 ml białego wina
1 jajko
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Do miski wlać jajko, wino i rozmieszać. Wsypać mąkę wciąż mieszając, by nie było grudek. Doprawić. Na  rozgrzaną patelnię wlać olej ryżowy, krewetki moczyć w cieście i układać na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron. Podawać od razu po usmażeniu..
Smacznego.

1 komentarz: