środa, 4 września 2013

Placki z cukinii z miętą

Dzisiejsze danie doczekało się pochwały najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego w rodzinie, który stwierdził nawet, że zrobi je sobie w domu :DD Dlatego też spieszę dodać tutaj przepis na te pyszne placki. U nas gościły w towarzystwie sosu tzatziki.
Muszę stwierdzić, że połączenie z cukinii z miętą świetnie ze sobą współgra.




Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1/2 opakowania sera feta
garść świeżej mięty
sól,pieprz
2 średnie ziemniaki
ok. 4 łyżek mąki
1 jajko

Cukinie i ziemniaki zetrzeć na tarce. Miętę posiekać. Odcisnąć sok z warzyw, dodać jajko, miętę, ser feta, mąkę i przyprawić, wymieszać. Smażyć na głębokim tłuszczu.




5 komentarzy:

  1. Powiedziałam nawet, że ten dań chętnie zjadłabym w restauracji:) Świetne połączenie smaków:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa jestem smaku takich placuszków z fetą właśnie i miętą mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się rewelacyjnie. Te wcześniejsze ciasteczka marchewkowe też. A może jakieś podobne receptury z dyni? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam kiedyś niezbyt udane przygody z dynią w roli głównej więc nie wiem czy się przemogę ;-) zobaczymy

    OdpowiedzUsuń