To danie czekało bardzo długo na swoją publikację. Nie wiem dlaczego, bo jest pyszne, ale zawsze było coś bardziej sezonowego, co musiało być opisane wcześniej. Dziś nadrabiam zaległości.
To jedno z niewielu dań, które mój mąż, znany powszechnie z tego, że nie lubi ziemniaków, jada bardzo chętnie, z wielkim smakiem i apetytem, pomimo że w jego składzie znajduje się całkiem spora ilość ziemniaków.
Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna, gości na naszym stole często, jednak z różnymi modyfikacjami :)
Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
300 g szpinaku
300 g kiełbasy
2 cebule
1 duże opakowanie śmietany 18 %
starty ser
kurki
przyprawy (majeranek, sól, pieprz, pietruszka, zioła prowansalskie etc.)
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki o grubości ok. 5 mm i zblanszować. Szpinak umyć i zblanszować. Kiełbasę i cebule pokroić w talarkii podsmażyć na patelni razem z grzybami. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć ziemniaki, doprawić, następnie szpinak, przyprawić, kiełbasę z cebulą,kurki, polać śmietaną wymieszaną z ziołami i posypać startym serem. Zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach.
Czasem, kiedy nie mam w lodówce śmietany do zapiekanki robię sos beszamelowy, smakuje równie dobrze :D
Uwielbiam ta zapiekankę, ale z kurkami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo kurki dają fajny aromat :-)
OdpowiedzUsuń