czwartek, 12 września 2013

Penne z sosem kurkowym

Uwielbiam makarony, obiad we włoskim stylu to najszybszy w przyrządzeniu posiłek. Dlatego też na naszym stole często gości pasta w wielu odsłonach. Tą wersję, z sosem kurkowym lubimy szczególnie, przypomina mi zawsze jesienne wypady do lasu na grzyby, które w tym roku niestety musiałam sobie odpuścić. Na szczęście od mamy dotarł już do nas zapas kurek na cały rok :D




Składniki dla 2 osób
kurki
1 duża cebula
sól, pieprz
2 łyżki masła
śmietana 18 %
pietruszka
2 łyżeczki startego parmezanu
200 g makaronu penne

Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Kurki podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić do smaku. Pod koniec smażenia dodać śmietanę, wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, doprawić do smaku. Podawać od razu posypane startym parmezanem.


3 komentarze: