Uwielbiam makarony, obiad we włoskim stylu to najszybszy w przyrządzeniu posiłek. Dlatego też na naszym stole często gości pasta w wielu odsłonach. Tą wersję, z sosem kurkowym lubimy szczególnie, przypomina mi zawsze jesienne wypady do lasu na grzyby, które w tym roku niestety musiałam sobie odpuścić. Na szczęście od mamy dotarł już do nas zapas kurek na cały rok :D
Składniki dla 2 osób
kurki
1 duża cebula
sól, pieprz
2 łyżki masła
śmietana 18 %
pietruszka
2 łyżeczki startego parmezanu
200 g makaronu penne
Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Kurki podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić do smaku. Pod koniec smażenia dodać śmietanę, wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, doprawić do smaku. Podawać od razu posypane startym parmezanem.
;) pycha, kurki i penne :) na dodatek tak kremowy sosik ;) mniam
OdpowiedzUsuńi ja takie danie bardzoo lubię!
OdpowiedzUsuńWpraszam się na obiad :-)
OdpowiedzUsuń