wtorek, 10 września 2013

Szarlotka z kruszonką

Najlepszą rekomendacją tego ciasta jest fakt, że w ciągu 3 dni piekłam je dwukrotnie. Smakuje zarówno na ciepło, obowiązkowo z lodami oraz na zimno. 
Dużym atutem tego wypieku, prócz wyśmienitego smaku, jest szybkość jego przygotowania.
Za pierwszym razem zrobiłam je z gruszkami, miodem i rodzynkami, kolejnym razem było bardziej tradycyjnie, czyli jabłka z miodem i cynamonem.




Składniki:
300 g mąki
150 g cukru
100 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko

750 g owoców (jabłka, gruszki)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki miodu

Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i zimne masło. Masło posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Połową ciasta wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w dość sporą kostkę, wsypać na blachę wyłożoną ciastem, posypać cynamonem i polać miodem. Pozostałą częścią ciasta posypać owoce rozdrabniając ciasto w dłoniach. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. boskie! i jaki fajny pomysł z miodkiem (zawsze słodziłam cukrem), muszę kiedyś tak zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka zawsze wspaniała! Szczególnie na jesień! Wygląda przesmakowicie:)

    OdpowiedzUsuń