Niedawno na blogu pojawił się przepis na przepyszny syrop truskawkowy z rabarbarem. Po jego zrobieniu zostały mi ugotowane owoce, których żal było mi wyrzucić, postanowiłam je więc wykorzystać do ciasta.
Połączenie rabarbaru z truskawkami sprawdza się zawsze, także i tym razem :D
Ciasto jest po prostu przepyszne, kruchy spód, wilgotna warstwa owoców przykryta puszystą pianką... nic tylko wcinać bez końca. I to właśnie robiliśmy po jego upieczeniu :DD
Całe ciasto wyszło z resztek jakie miałam w lodówce, dlatego też różni się dość znacznie z oryginałem.
Przy okazji robienia zdjęć pochwalę się jeszcze pięknymi różami, które u mnie zakwitły, a których płatki świetnie pasują do tego ciasta :)
Składniki:
kruche ciasto:
1 szklanka mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
1 jajko
80 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
masa z owocami:
1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
200 ml śmietany 30 %
owoce pozostałe po wyrobie syropu (1 kg truskawek i 1/2 kg rabarbaru), ale mogą to być również świeże owoce, wówczas proponowałabym proporcje 1/2 kg truskawek i 1/2 kg rabarbaru)
pianka:
6 białek
1/2 szklanki cukru pudru
płatki róży do dekoracji
Składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć równomiernie ciastem.
Żółtka zmiksować na puszystą masę, dodać śmietany cały czas miksując. Wsypać mąkę i cukier i miksować chwilę aż do połączenia wszystkich składników. Wsypać owoce i wymieszać łyżką. Wlać masę na ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok godziny.
Białka zmiksować na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Wyłożyć pianę na ciasto i piec ok. 10-15 minut, aż białko się zarumieni. Zostawić do wystygnięcia.
Udekorować płatkami róży (opcjonalnie).
Przechowywać w lodówce.
Wygląda bajkowo! :) Te płatki róży nadają mu delikatności. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.