Zacznę od tego, że jestem naznaczona. To u nas dziedziczne. Zaczęło się od tego, że dziadek pracował w mleczarni i często znosił do domu różne fanty, typu twaróg. Baardzo tłusty. Stąd w babcinym domu sernik gościł nader często, wszyscy zajadali się babcinym sernikiem, podczas gdy dzieci miały go serdecznie dość. W dodatku babcia, też naznaczona, nie miała do sernika daru. Kolejne pokolenie, po przykrych doświadczeniach z dzieciństwa sernik omijały, a potem również okazało się, że są naznaczeni. I jeśli już sernik zrobią to wiadomym jest, że nie będzie im ten sernik smakował.
Do tej pory miałam to samo, kilka razy próbowałam zrobić tradycyjny sernik z lepszym lub gorszym rezultatem (zazwyczaj gorszym) no ale nigdy mnie nie porwał. Zresztą amatorką sernika jestem tylko w czasie ciąży, normalnie omijam go szerokim łukiem (jak już mówiłam jestem naznaczona), ale ten sernik jest wyjątkiem!!
Pierwszy raz zrobiła go Ania, przyniosła na zajęcia i umarłam. Do tamtego momentu nie wiedziałam, że sernik może tak smakować.Pysznie lekki, kremowy, puszysty i wysoki. Czym prędzej poprosiłam ją o przepis, jednak z jego wykonaniem zbierałam się prawie rok. Dopiero teraz się zdecydowałam i muszę przyznać że przystępowałam do jego wykonania z duszą na ramieniu, choć Ania zapewniała mnie, że "ten sernik nie może się nie udać".
Jaki był tego efekt?? Sernik pięknie wyrósł, jednak tytułowa rosa była w zaniku, dokładnie 5 kropelek na całą blachę, ale smak był ten sam... Skutkowało to zjedzeniem niniejszego sernika w czasie jednego wieczoru, a ja wciąż słyszałam pochwały na temat tego jaki to mam dar do pieczenia serników.
Przepis ten zapisuję skrzętnie na lata, gdyż ciasto to na pewno nie raz u nas zagości, jest po prostu rewelacyjny i wierzę, że kolejnym razem wyjdzie i rosa :D
A Ani W. w tym miejscu serdecznie dziękuję za przepis i umilanie zajęć pysznymi ciastami :DD
Składniki:
Ciasto
2 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1 żółtko,
1 całe jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
10 dag margaryny.
Masa serowa
1 kg sera (tego we wiaderku),
1/2 szkl. oleju,
1 szkl. cukru,
jeden budyń śmietankowy ( z Delekty na 3/4 l. mleka),
2 szkl. mleka,
2 całe jajka,
4 żółtka,
1 aromat do ciasta.
Piana
białka z 5 jaj
3/4 szkl cukru
kisiel cytrynowy
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na blachę, tworząc z ciasta boki. (Ja piekę w takiej standardowej dużej blaszce).
Masa serowa.Do sera dodać wszystkie składniki, zmiksować (budyń dodaje się prosto z torebki :)), wylać na surowe ciasto, piec ok. 50 min w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia przygotować pianę. Białka z 5 jaj ubić z 3/4 szkl. cukru, dodać kisiel cytrynowy (też prosto z torebki), wymieszać i wylać na ciasto. Piec jeszcze przez 15 min w 120 stopniach. Rosa tworzy się po całkowitym ostygnięciu, ciasto najlepiej trzymać w lodówce. Smacznego.
Jak widać przepis nie wymaga żadnych umiejętności i "nie może się nie udać" :D
Zapomniałam dodać że mąż po zjedzeniu kilku kawałków powiedział że ten sernik był genialny i że rozpływał się w ustach, nie w dłoni, co kazał mi tu napisać :D
Wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :-) i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńNawet, jeśli nie ma rosy i tak wygląda pysznie. :) Jeden z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńOj pysznie wygląda,no i ta cytrynowa pianka ... lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nie piekło się serników, może dlatego tak je uwielbiam ;)
a dziękuję :) i pozdrawiam :)
Usuńpiękny!
OdpowiedzUsuńPrzecudowny, puszysty, wysoki i taki...mmmmmm :)
OdpowiedzUsuńmoże i mi się taki kiedys uda ;)
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
dzień dobry,strona mi się spodobała więc się dopisuję, pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
OdpowiedzUsuńMy website polecane strony
Wspaniale wygląda! Robiłam kiedyś podobny, smak rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny sernik. Uwazam, ze jest to najlepszy przepis w sieci.
OdpowiedzUsuńDzięki 😀
UsuńMan Pytanie. Sernik nalezy wyjac z piekarnika, czy ma w nim stygnac ?
OdpowiedzUsuńWyjąć. Wtedy będzie rosa :-D
UsuńWyjąć. Wtedy będzie rosa :-D
UsuńPrzepis przypadkowo znaleziony. Zrobiłam na Chrzciny. Wszyscy mówili,że pyszny.Właśnie zabieram się za robienie kolejnego :) polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się. Ja też wracam często do tego przepisu
UsuńCiasto najprostsze, szybkie i nie drogie jak na serniki. Ja i moi bliscy jesteśmy zachwyceni. Nie zdarza mi się komentować< ale ten sernik na to zasługuje. Polecam,a będziecie zachwyceni i co najważniejsze mimo rzadkiej masy po upieczeniu zawsze wychodzi idealny
OdpowiedzUsuńDokładnie!wydaje się być za rzadki przed włożeniem Ale zawsze wychodzi rewelecyjny
UsuńJestem początkująca ;p jaki to ma być aromat? ;>
OdpowiedzUsuńJa najczęściej daje waniliowy.
UsuńGenialny przepis! Poza samym serem również najlepsze kruche ciasto jakie jadłam!
OdpowiedzUsuńO dziękuję 😀
Usuńtylko 50 minut wystarcza?
OdpowiedzUsuńTak 😃
UsuńTak 😃
UsuńDodałam jedną szklankę mleka a sernik i tak pływa. Dzięki :<
OdpowiedzUsuńW takim razie prócz zmiany ilości mleka musiałaś coś jeszcze zmienić. . . Ja robię od lat wg tego właśnie przepisu i jeszcze nie zdarzyło się żeby nie wyszedł. Jak wkładam go do piekarnika jest płynny ale po wyjęciu jest super. Niestety jeżeli ktoś zmienia skład nie może mieć do mnie pretensji że coś nie wyjdzie.
UsuńRobiłam 😊wyszedł przepyszny 😊
OdpowiedzUsuńJa dodałam kisiel wiśniowy jestem ciekawa efektu tak na marginesie to 15minut jest wliczone w całkowity czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńna jaki rozmiar blaszki jest przepis?
OdpowiedzUsuńCórka ma jutro urodziny a że jest amatorką serników zażyczyła sobie owe ciasto zamiast tradycyjnego tortu. Torty robię genialne. Niestety w sernikach nie mam kompletnie doświadczeń. Mam nadzieję że z Twojego przepisu sernik wyjdzie i córa będzie zadowolona.
OdpowiedzUsuńNapiszę jutro jak smakował 😘
Robię go już drugi raz. Najpierw dla córki na urodziny a teraz na jutro dla syna. Zakochaliśmy się w twoim serniku <3 Dzieci nie chcą już tortów. Króluje sernik z rosą ��
OdpowiedzUsuńHaha. No u nas też swego czasu był ciastem numer 1 😀
Usuńczy można upiec ten sernik ze swojskiego sera ?
OdpowiedzUsuńOczywiście tylko trzeba go dobrze zmielić
UsuńCudowny przepis. Sernik zawsze mi wychodzi. Od ponad roku robię tylko z tego przepisu. Dziwne bo ja mam zawsze rosę :D
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję Gosiu za ten przepis. Pozdrawiam i całuję :*