sobota, 4 maja 2013

Ekspresowe czekoladowe ciasto z gruszkami

3 maja, zamknięte sklepy, w schowku ze słodyczami pustki i wzmożona ochota na coś słodkiego. Tak właśnie było u nas, a jako że w łasuchowaniu nie jestem sama i mam wiernego kompana, nie obyło się bez pieczenia.
W związku z tym, że trzeba było skombinować coś z tego co było w lodówce powstało wyjątkowo nieskomplikowane ciasto z gruszkami na górze, gdyż to właśnie z tych owoców kompot gościł na naszych półkach.
No i muszę przyznać, że jak na tak mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu ciasto wyszło naprawdę smacznie i słodko przede wszystkim. W sam raz dla takich łasuchów jak my. A dzięki kawałkom czekolady ciasto jest miejscami wilgotne. No a jego najlepszą rekomendacją może być fakt że zanim wystygło zjedliśmy połowę :))
Korzystałam z przepisu z tej strony, jednak pozmieniałam trochę w związku z ograniczonymi zapasami.





Składniki

120 g miękkiego masła
8 łyżek cukru
3 jajka
10 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gruszki z kompotu gruszkowego
tabliczka czekolady (u mnie to było pół czekolady mlecznej i pół kokosowej)


Piekarnik nastawić na 180 st C., małą tortownicę wyłożyć papierem do wypieków. Masło utrzeć na gładką masę z 8 łyżkami cukru.Dodać jajka, przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Zmiksować. Na koniec pokruszyć czekoladę i wsypać do masy. Wymieszać łyżką. Ciasto (o konsystencji baaardzo gęstej) przełożyć do formy, a na wierzch ułożyć gruszki. Piec ok 45 min . Ciasto powinno być lekko wilgotne.
Szybkie, proste i bardzo przyjemne :D



14 komentarzy:

  1. czekolada i gruszki, do tego duetu namawiać mnie nie trzeba! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować wybornie!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowało :D na śniadanie zjadłam ostatni kawałek, ale faktycznie zaskoczyło mnie że tak niewiele pracy wymaga i jest naprawdę pyszne :D

      Usuń
  3. Pysznie wygląda to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis na szybkie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie siedzi w piekarniku, zrobiłam z podwójnej porcji.Pachnie cudownie

    OdpowiedzUsuń
  6. super ciacho ale o polowe mniej cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście wszystko zależy od podniebienia, my jesteśmy "słodkożercami" i nie zmieniłabym proporcji cukru :D

      Usuń
  7. bardzo smaczne - próbowałam u przyjaciół, zjedlismy od razu całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A jeśli mam ale gruszki świeże?? Mogły by być??

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię!!! Lecę tylko do sklepu po gruszki i będzie na wieczór gotowe!

    OdpowiedzUsuń