niedziela, 7 kwietnia 2013

"Sałatka Kwasigrochów" :)

Wczoraj rozmawiając przez telefon z siostrą usłyszałam wyrzut, że na blogu żadnych nowości. Jak tu gotować, kiedy cały czas dojadamy to, co zostało po świętach ??
Na szczęście z pomocą przyszła mama, która zrobiła sałatkę, którą uwielbiam, sama często robię, jednak nigdy nie było jej po drodze z aparatem. 
Kiedy dzisiaj robiłam jej zdjęcia mężuś zapytał jak nazwę tego posta, bo sałatka ta funkcjonuje w mojej rodzinie pod nazwą "sałatka Kwasigrochów" odkąd chłopak siostry, o tym dźwięcznym, kulinarnym nazwisku, podał jej ten przepis przez gadu-gadu. 
Nikt nie przypuszczał, że połączenie czosnku, mięsa, sałaty i winogron może tak smakować! Każdy kto jej spróbuje bierze kolejną porcję! Polecam wszystkim!!




Składniki:
główka sałaty lodowej
300 g filetów z piersi z kurczaka
bułka tarta
sól, pieprz
jajka
sos czosnkowy (przepis tu)
300 g winogron

Piersi z kurczaka pokroić jak na kotlety, rozbić mięso. Jajka rozmącić w miseczce. Kawałki mięsa obtoczyć w bułce tartej, zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce. Posolić i popieprzyć do smaku. Na rozgrzanym oleju usmażyć kotlety i zostawić do ostudzenia.
Sałatę lodową podrzeć rękami na średniej wielkości kawałki. Winogrona pokroić na połówki. Kotlety pokroić w prostokąty o wymiarach ok. 1x2 cm. Wsypać wszystkie składniki do miski. Przed samym podaniem na stół wlać sos czosnkowy i wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje krótko po przyrządzeniu, potem niestety sałata lodowa pop wpływem sosu przestaje być chrupiąca.


3 komentarze:

  1. Raczej nieskromnie muszę przyznać, że rzeczywiście jest pyszna!
    A nasze "dźwięczne i kulinarne nazwisko" zostało na tym fajnym blogu "rozsławione". Pozdrawiam autorkę bloga i gratuluję udanych propozycji kulinarnych.Będę tutaj zaglądać Gosiu!
    Smacznego!!!
    B. Kwasigroch

    OdpowiedzUsuń