Ogłaszam wszem i wobec, że stało się. W końcu przyszła do nas wiosna!
Zrozumiałam to dokładnie w sobotę, kiedy konsumowałam pierwszą w tym roku kiełbaskę z grilla. Tak więc kochani, sezon grillowy uważam za rozpoczęty :D Niech trwa i trwa!! :)
A do grilla nie mogło zabraknąć mojej ulubionej sałatki z rukolą i pomidorkami... mmmm :)))
Jej składniki są bardzo proste, przede wszystkim świeże i aromatyczne.
Składniki
sałata lodowa
rukola
pomidorki koktajlowe
oliwki
ser pleśniowy
rzodkiewka
mała czerwona cebula
sos: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, 2 ząbki czosnku, świeże zioła (dziś była to bazylia i pietruszka, ale tu jest sezonowa dowolność), sól, pieprz.
Sałatę lodową podrzeć, pomidorki, rzodkiewki i oliwki przekroić na połowę, ser pleśniowy pokroić w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nimi warzywa. Wymieszać i rozkoszować się smakiem :))
a tu pełen zestaw grillowy :DD |
Taka sałatka rzeczywiście do grilla jest najlepsza. Ja tylko wolę z fetą, nie z pleśniakiem, ale to kwestia preferencji :)
OdpowiedzUsuńdobre, aczkolwiek... :P najlepsza sałatka na grilla jest w domu albo w Kaszubie i je się nią na pieńku w oczekiwaniu na kiełbaski "Pana Janka":)
OdpowiedzUsuńno wiadomo, że elektryczny grill na balkonie to nie ten klimat, ale sałatka marzenie :D
OdpowiedzUsuńDobroć sałatki potwierdzam, w dodatku z sosem czosnkowym pycha...
OdpowiedzUsuń"TORBA" :)
Ha ha. Padłam ;-) ;-)
Usuńale smaczne rzeczy u Ciebie :), pozdrowienia z Konstancina :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką sałatkę. robię podobne w dwóch wariantach - zamiast pleśniaka dodaję twardy ser solankowy - może być feta (byle nie z mlekovitu, bo jest rozmemłana; najczęściej kupuję w lidlu ser bałkański Pilos) lub tofu wędzone (zwykle Polsoi). Czasem, jak mam natchnienie, dodaję do takiej sałatki prażone ziarna słonecznika.
OdpowiedzUsuń