Moja miłość do selera nie maleje z wiekiem, przeciwnie staje się coraz silniejsza. Uwielbiam seler pod każdą postacią, dlatego też dziś kolejny przepis z tym warzywem w roli głównej.
Wcześniej były już kotlety z selera, a dziś krótsze w przygotowaniu danie, a równie pyszne. Mąż znowu nie wiedział co jest w środku, bo "kurczak to nie jest, ale dobre" :))
U mnie steki były w towarzystwie ziemniaczków, marchewki i sosu musztardowego, który to wciąż ulepszam. Gdy dojdę do perfekcji na pewno zamieszczę przepis :D
Składniki:
seler
jajko
bułka tarta
płatki owsiane
pieprz
bulion warzywny
Seler obrać i pokroić w plastry o grubości ok 1/2 cm. Bulion zagotować, wrzucić do niego seler i gotować przez 4 minuty. Wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Jajko rozbełtać w miseczce. Każdy plasterek selera popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, jajku i płatkach owsianych. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Bardzo oryginalny pomysł, nie mogę się doczekać aż go przyrządzę! Zapraszam na http://nietylkookuchni.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńzamiłowanie do selera możemy mieć w genach;)
OdpowiedzUsuńmożliwe, że wyssałyśmy je z mlekiem matki :DDD
UsuńDzisiaj chyba wypróbuję przepis. Tym bardziej seler wskazany, że poprawia działanie pewnych narządów tudzież przyrządów :)
OdpowiedzUsuńchodzi ci oczywiście o nerki ? :)
UsuńOczywiście także o nerki... :)
Usuńciekawe rozwiązanie, zastanawiam się, jak smakuje
OdpowiedzUsuńsmakuje też ciekawie :D dla wszystkich lubiących smak selera są super daniem, polecam szczerze
UsuńWygląda bardzo apetycznie ale ja za selerem gotowanym czy pieczonym nie przepadam :-( jedynie na surowo, albo konserwowy :-)
OdpowiedzUsuń