Składniki:
biszkopt
5 jajek
3/4 szkl skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
dżem malinowy
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem, dodajemy cukier ciągle miksując, a następnie pojedynczo żółtka.Wsypujemy suche składniki i mieszamy jeszcze chwilę na słabszych obrotach. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół i dolną część posmarować dżemem malinowym.
przełożenie
1 śnieżka
200 ml mleka + 1/4 szklanki
2 łyżki żelatyny
1/3 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 olejku waniliowego
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka i wymieszać. Podgrzać chwilę w mikrofalówce i wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzić, a kiedy będzie zimna włożyć do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, olejkiem i jajkiem. W osobnej misce ubić śnieżkę w 200 ml mleka. Do margaryny dodać śnieżkę wciąż ubijając mikserem, wlać tężejącą żelatynę i szybko wymieszać. Masę wlać na posmarowany malinami biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta.
polewa
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g margaryny
Czekoladę oraz margarynę roztopić w kuchence mikrofalowej, wymieszać na jednolitą masę i polać górę ciasta. Wstawić do lodówki by ciasto stężało.
Oj wuzetki nie jadłam od wieków :) Twoja wygląda przepysznie,
OdpowiedzUsuń