środa, 20 marca 2013

Wuzetka à la Gosia

Dzisiaj kolejne ciasto, które powstało z okazji pierwszych urodzin córki. Mimo, że biszkopt wyszedł trochę zbyt wysoki to ciasto uważam za udane, w związku z czym przepis ląduje na blogu :D Na pewno je kiedyś powtórzę, bo jest szybkie w wykonaniu i całkiem efektowne. Polecam!!





Składniki:

biszkopt

5 jajek
3/4 szkl skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
dżem malinowy

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem, dodajemy cukier ciągle miksując, a następnie pojedynczo żółtka.Wsypujemy suche składniki i mieszamy jeszcze chwilę na słabszych obrotach. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół i dolną część posmarować dżemem malinowym.

przełożenie


1 śnieżka 
200 ml mleka + 1/4 szklanki
2 łyżki żelatyny
1/3 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 olejku waniliowego


Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka i wymieszać. Podgrzać chwilę w mikrofalówce i wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzić, a kiedy będzie zimna włożyć do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, olejkiem i jajkiem. W osobnej misce ubić śnieżkę w 200 ml mleka. Do margaryny dodać śnieżkę wciąż ubijając mikserem, wlać tężejącą żelatynę i szybko wymieszać. Masę wlać na posmarowany malinami biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. 

polewa
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g margaryny

Czekoladę oraz margarynę roztopić w kuchence mikrofalowej, wymieszać na jednolitą masę i polać górę ciasta. Wstawić do lodówki by ciasto stężało. 











1 komentarz: