Ostatnio usłyszałam od szwagierki komplement, że "te małe roladki z czymś zielonym", które gościły na kolacji były mega pyszne i czy przepis na nie jest już na blogu. Moja odpowiedź była negatywna, ale postanowiłam szybko to nadrobić i tak oto przed wami roladki naleśnikowe ze szpinakiem i serem feta.
Ich przyrządzanie wspominam niezwykle przyjemnie za sprawą dwóch blond pomocników, z których jedna usmażyła naleśniki a druga współtworzyła farsz i rolowała :D Jak obiecałam dziękuję i wspominam :D
Zrobienie tej przystawki nie należy do trudnych, ani skomplikowanych, a jest bardzo efektowne i co najważniejsze: pyszne!!! :D
Składniki
4 naleśniki (przepis na naleśniki tutaj)
2/3 opakowania sera feta
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
3 ząbki czosnki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Rozmrozić szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wsypać szpinak, rozgnieciony przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dusić szpinak do momentu, kiedy cała woda się zredukuje. Ostudzić.
Naleśnik posmarować serem feta, a następnie szpinakiem, zrolować. Ostrym nożem ciąć w roladki o grubości ok 1,5 cm, w każdą wbić wykałaczkę i gotowe :D
Wyglądają mega apetycznie i zapewne też tak smakują. Muszę spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam rówież do siebie: kulinarnyblog.pl
Gdyby moje słońce teraz przeczytało ten przepis od razu bym została poproszona o zrobienie takich samych:)
OdpowiedzUsuńCo to za ser feta, ktorym mozna smarowac ?? 😅
Usuńnaleśniczki ze szpinakiem -jak pysznie *-*
OdpowiedzUsuń