sobota, 30 marca 2013

Sos chrzanowy

Kiedy wspominam święta wielkanocne i tradycyjne potrawy z nimi związane od razu moje myśli wędrują ku szynce gotowanej i sosie chrzanowym, który to zjadam w hurtowych ilościach. Sos ten wprost uwielbiam, nie ma sobie równych. Oczywiście najlepszy robi moja mama, dlatego też ja robię go według jej przepisu.
Zapisuję go czym prędzej, by za kolejne dwa lata, kiedy święta będziemy spędzać oddzielnie nie dzwonić po instrukcje :DD Dzięki mamo!! :)





Składniki:
1,5 l wywaru, w którym gotowała się szynka
2 słoiczki chrzanu
4 łyżki mąki
mała śmietana
2 jajka
sól, pieprz, cukier

Wywar podgrzać, gdy będzie się gotować zmniejszyć ogień. Mąkę zalać ok 1/2 szklanki zimnej wody, rozmieszać i przez sitko dodawać do wywaru ciągle mieszając, uważając, by nie powstały grudki. Konsystencja musi być dość gęsta, w razie potrzeby dać więcej mąki. Jaja rozmącić i zmieszać ze śmietaną. Dodać do wywaru wciąż energicznie mieszając. Dodać chrzan. Najlepiej przy nakładaniu drugiego słoiczka smakować czy nie jest za ostry, mi w tym roku wyszło 1,5 słoiczka. Doprawić do smaku, jeśli jest za ostry smak można złagodzić cukrem. Przelać do miseczek i przechowywać w lodówce. Podawać na zimno.



2 komentarze:

  1. nie jadłam nigdy tak przygotowanego chrzanu, myślę, że warto spróbować:)
    zapiszę sobie przepis.
    pozdrawiam
    6niebo

    OdpowiedzUsuń
  2. ja czasem robiłam sosy chrzanowe, ale z przypadkowych przepisów, Twój zapowiada się smacznie, ja taki sos do pasztetu wielkanocnego również lubię

    OdpowiedzUsuń