Zapisuję go czym prędzej, by za kolejne dwa lata, kiedy święta będziemy spędzać oddzielnie nie dzwonić po instrukcje :DD Dzięki mamo!! :)
Składniki:
1,5 l wywaru, w którym gotowała się szynka
2 słoiczki chrzanu
4 łyżki mąki
mała śmietana
2 jajka
sól, pieprz, cukier
Wywar podgrzać, gdy będzie się gotować zmniejszyć ogień. Mąkę zalać ok 1/2 szklanki zimnej wody, rozmieszać i przez sitko dodawać do wywaru ciągle mieszając, uważając, by nie powstały grudki. Konsystencja musi być dość gęsta, w razie potrzeby dać więcej mąki. Jaja rozmącić i zmieszać ze śmietaną. Dodać do wywaru wciąż energicznie mieszając. Dodać chrzan. Najlepiej przy nakładaniu drugiego słoiczka smakować czy nie jest za ostry, mi w tym roku wyszło 1,5 słoiczka. Doprawić do smaku, jeśli jest za ostry smak można złagodzić cukrem. Przelać do miseczek i przechowywać w lodówce. Podawać na zimno.
nie jadłam nigdy tak przygotowanego chrzanu, myślę, że warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńzapiszę sobie przepis.
pozdrawiam
6niebo
ja czasem robiłam sosy chrzanowe, ale z przypadkowych przepisów, Twój zapowiada się smacznie, ja taki sos do pasztetu wielkanocnego również lubię
OdpowiedzUsuń