środa, 13 marca 2013

Ciasto snickers

Dzisiaj przepis na snickersa czyli ciasto karmelowo-orzechowe :) Najlepiej zrobić je na dzień lub dwa przed podaniem, wówczas ciasto zmięknie i będzie jeszcze lepsze.
Przepis znalazłam tutaj, sprawdziłam i polecam :) Przepis przepisuję prawie w całości, jedyną rzeczą jaką zmieniłam to fakt, że dodałam gotową masę kajmakową, którą przesmarowałam również górę placka przed wyłożeniem go masą orzechową.
 Zrobiłam je na roczek naszej pociechy i okazało się strzałem w dziesiątkę, wszystkim bardzo smakowało, więc śmiało polecam.
A poniżej przedstawiam zdjęcia ostatniego ocalonego kawałka :D



Składniki:


Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
3 żółtka
30 dag masła
3 łyżki mleka
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Masy do przełożenia:
2 budynie o smaku krówek (można też użyć waniliowych)
¾ l mleka
cukier (ilość podana na opakowani budyniów)
masa kajmakowa

Masa orzechowa
100 g masła
2 łyżki cukru
4 łyżki miodu
200 g drobno posiekanych orzechów włoskich


Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Trzy blaszki o wymiarach 22 x 32 cm (mogą być nieco większe, bo placki w czasie pieczenia mocno wyrastają) wyłożyć papierem do wypieków. Placki rozwałkować na odpowiednią wielkość (trzy identyczne prostokąty), można to od razu robić na papierze i razem z nim przekładać na blachy. Piec najlepiej jednocześnie (choć jeśli nie ma takiej możliwości można pojedynczo) ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C.

Budynie ugotować w ¾ litra mleka (czyli pomniejszając ilość mleka o 25%, zakładając, że używacie standardowego proszku budyniowego – czyli 1 op. na ½ litra).
Na jeden blat wyłożyć gorący budyń. Przykryć drugim blatem . Posmarować go ciepłą masą kajmakową. Całość przykryć ostatnim blatem, który również należy posmarować dość cienką warstwą kajmaku.. Przygotować masę orzechową. Orzechy posiekać.

W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier i miód, dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na cieście. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc lub dłużej, żeby ciasto skruszało (ciasto z miodem potrzebuje czasu, żeby zmięknąć i wchłonąć wilgoć z masy).


9 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda :)) i na pewno mega słodki i pyszny. Uwielbiam połączenie orzechów i karmelku :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. tez niedawno robilam, to ciasto jest chyba jednym z moich ulubionych :)

    P.S Zapraszam do mnie na bloga na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest pyszne :) Wczoraj zjadłam ostatni kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tulipan i już czuje się wiosnę :) a ciacho musi byc pyyyszne :) Ale nie byłoby szans, żeby odczekało u nas kilka dni... :) zniknęło by od razu po sformowaniu :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj znamy znamy i kochamy ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadłaby kawałek teraz mniam! wygląda pysznie i pięknie

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda mniam polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. A jak zrobic mase kajmakowa? tylko ja podgrzac?

    OdpowiedzUsuń