Uwielbiam zapiekanki. Ta ostatnio skradła moje serce. Powstała przypadkiem, czyli z tego co było w lodówce, a od tego czasu robiłam ją już wielokrotnie i zawsze wzbudza wyraz zadowolenia wśród domowników. Polecam gorąco, bo jest szybka w przygotowaniu, szczególnie, gdy "się razem zbierzemy" i wspólnie pokroimy warzywa.
Składniki
2 laski kiełbasy
1 cebula
2 duże marchwie
1 duża pietruszka
1/2 selera
2 ząbki czosnku
1 papryka
400 ml jogurtu/ śmietany
zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
sól, pieprz
1 kg ziemniaków
opakowanie mrożonych kurek (grzybów)
starty ser
Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć lekko na patelni (bez tłuszczu). Warzywa obrać i pokroić marchew, cebulę, ziemniaki i pietruszkę w talarki, a paprykę w kostkę. Zblanszować warzywka w posolonej wodzie, a następnie wyłożyć je do naczynia żaroodpornego. Dodać przesmażoną kiełbasę, odmrożone kurki i wymieszać.Czosnek przecisnąć przez praskę. Jogurt zmieszać z ziołami i czosnkiem i wylać na warzywa, posypać serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
Uwielbiam zapiekanki. Zawsze są dobrym pomysłem na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńO to jest bardzo dobre :) Chyba to miałem przyjemność ostatnim razem konsumować i okazję pomódz :) Tu już nie da się wymyślić na siłę uwag. Potrawa idealna :)
OdpowiedzUsuńno no. . . rumienię się ;-) ;-) ale trzeba przyznać że jej smak w dużej mierze zależy od tego jak zostanie pokrojona marchew i pietruszka ;-)
Usuńsmakowite i sycące danie:) lubimy
OdpowiedzUsuń"Kochani, bo jak się tak wszyscy razem weźmiemy to od razu szybciej pójdzie." Czuję się jakbym tam z Wami kroiła ;-)
OdpowiedzUsuńA jeszcze mam słoik kurek. Jeden spożyłem w sosie z kopytkami, ale nie było to tak godne danie jak w oryginale.... Drugi słoik czeka na większą koncentrację w użyciu :)
OdpowiedzUsuńJako dziecko zajadałam się zapiekankami, ale od kąd mam swoje już nie ma szans. Dziwne toto jakieś, sera nie lubi.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń