poniedziałek, 12 maja 2014

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z jajkiem

Ostatnio na naszym stole często goszczą zapiekanki. Lubimy je i są szybkie w przygotowaniu. Ta była dziełem przypadku. Podpatrzyłam ją w gazecie, którą później pożyczyła moja siostra ( i jeszcze nie oddała, więc jeśli to czyta... :P) i nie mogłam przypomnieć sobie jej składników. Wiedziałam tylko, że były zapiekane jajka i kasza gryczana. Zabrałam się do dzieła. Sięgnęłam na półkę po kaszę i okazało się, że mam tylko jęczmienną... 
 Nic straconego, wyszła ekstra!! Rzecz absolutnie do powtórzenia!! I wcale nie żałuję, że nie miałam kaszy gryczanej, bo w takim zestawieniu jęczmienna jednak lepiej się komponuje.
Idealne danie na niebanalny piątkowy obiad.
Polecam!!




Składniki:
3 jajka
3 plastry sera żółtego
200 g kaszy jęczmiennej
300 ml śmietany 12 %
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pęczek świeżej pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
200 g mrożonych warzyw (brokuły, kiełki fasoli, kukurydza, marchew, papryka)

Kaszę zagotować wg przepisu. Warzywa wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Śmietanę wymieszać z koncentratem, pietruszką i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać kaszę z warzywami i sosem, przesypać do żaroodpornego naczynia. Na górę wyłożyć plasterki sera układając szachownicę. W wolne miejsca wbić jajka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać do momentu, gdy jajka się zetną. Smacznego!!




2 komentarze: