sobota, 18 października 2014

Zupa krem z dyni

Nadszedł czas na dynię. W zeszłym roku zrobiłam przepyszną zapiekankę z dyni, która wyglądała i smakowała fantastycznie. W  tym roku powtórzę ją na pewno.
Dzisiaj jednak nie miałam tyle czasu na przygotowanie posiłku, dlatego też postawiłam na standard, zupę krem z dyni. Wyszła świetnie dlatego też zapisuję proporcje. Sekretem jest masło, na którym smażymy czosnek i paprykę, jego obecność nadaje tej zupie cudownego aromatu.



Składniki dla 4 osób:
1,5 kg dyni
4 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 l bulionu
2 papryki
50 g masła
sól ziołowa, pieprz do smaku

W garnku roztopić masło, wsypać czosnek, papryki pokrojone w spore kawałki i smażyć przez chwilę. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, zalać bulionem i dusić pod przykryciem min. 15 minut. Kiedy dynia będzie już miękka zblendować wszystko, posolić i popieprzyć do  smaku i gotowe. Szybka i bardzo aromatyczna zupa krem. Ja dodałam do niej grzanek, oraz piersi z kurczaka panierowanej w płatkach jęczmiennych, pokrojonej na kawałki :D


5 komentarzy:

  1. Długo się zastanawiałem co to jest to czarne, wg składu nic mi nie pasowało. A to zwyczajne "dobrze wypieczone" grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A bulion może być warzywny?

    OdpowiedzUsuń