Moja mama zawsze powtarza, że kotlety to "obiad leniwej gospodyni" na co jej powtarzam, że dla mnie za dużo roboty z takim obiadem :) Bo to jednak pokroić, utłuc, opanierować trzeba.... a sprzątania po tym... dlatego jeśli już robię, to wybieram wersję devollay, bo jest bardziej efektowna i można włożyć do środka różne pyszności.
Ta wersja bardzo nam smakuje :) Polecam!!
Składniki na 6 sztuk:
1 pierś z kurczaka
1/2 sera feta
łyżka masła
zioła (u mnie obecnie to były: świeża pietruszka i bazylia, suszone zioła prowansalskie)
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
Piersi pokroić na 6 części, każdą z nich ubić tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Ser feta zmieszać z ziołami i masłem. Każdy kawałek mięsa posmarować grubą warstwą sera, a następnie zrolować. Opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.
Super pomysł na rolowanie kotleta. Nie można odmówić im, ani smaku, ani urody, gdyby tylko robiły się szybciej pewnie częściej gościłyby na naszych stołach. Wersja z fetą pasuje do smaków preferowanych w naszej 4.
OdpowiedzUsuń