poniedziałek, 3 lutego 2014

Devolay z fetą i ziołami

Moja mama zawsze powtarza, że kotlety  to "obiad leniwej gospodyni" na co jej powtarzam, że dla mnie za dużo roboty z takim obiadem :) Bo to jednak pokroić, utłuc, opanierować trzeba.... a sprzątania po tym... dlatego jeśli już robię, to wybieram wersję devollay, bo jest bardziej efektowna i można włożyć do środka różne pyszności.
Ta wersja bardzo nam smakuje :) Polecam!!




Składniki na 6 sztuk:
1 pierś z kurczaka
1/2 sera feta
łyżka masła
zioła (u mnie obecnie to były: świeża pietruszka i bazylia, suszone zioła prowansalskie)
sól, pieprz
jajko
bułka tarta

Piersi pokroić na 6 części, każdą z nich ubić tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Ser feta zmieszać z ziołami i masłem. Każdy kawałek mięsa posmarować grubą warstwą sera, a następnie zrolować. Opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia. 

1 komentarz:

  1. Super pomysł na rolowanie kotleta. Nie można odmówić im, ani smaku, ani urody, gdyby tylko robiły się szybciej pewnie częściej gościłyby na naszych stołach. Wersja z fetą pasuje do smaków preferowanych w naszej 4.

    OdpowiedzUsuń