Wypieków z dynią ciąg dalszy :)
Od wczoraj chodziłam i zastanawiałam się co zrobić z zapasami dyni...ciastka, czy może zupa krem...ostatecznie na późne śniadanie, w samo południe zrobiłam ten pyszny chlebek.
Jestem nim zachwycona. Piękny kolor, puszysty i mokry. W smaku bardzo delikatny, dlatego najlepiej smakuje z dżemem domowej roboty :D W dodatku jest naprawdę szybki w przygotowaniu
Składniki na średnią keksówkę:
1 opakowanie suchych drożdży
500 g mąki
75 g masła lub margaryny
200 ml mleka
200 g dyni
75 g cukru
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Dynię pokroić w kostkę i wraz z mlekiem i cukrem zagotować, aż powstanie jednolita masa (można zblendować dodatkowo). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa dyniowa będzie ciepła, ale nie gorąca dodać mąkę, masło lub margarynę (w temperaturze pokojowej), drożdże i aromat i zagnieść ciasto na jednolitą masę, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
wygląda cudownie apetycznie
OdpowiedzUsuńIdealny na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń