Splotem późniejszych nieoczekiwanych wydarzeń do dzisiejszej popołudniowej kawki jemy sobie to oto pyszne bezmleczne i bezjajeczne ciasto bananowe myśląc o tym, jak fajnie byłoby się zobaczyć z wspomnianymi znajomymi i planując już kolejną wizytę. I mamy nadzieję, że tym razem spotkanie dojdzie do skutku i wszyscy będą zdrowi.
Ciasto polecam wszystkim, nie tylko alergikom, jest bardzo szybkie w przyrządzeniu i bardzo puszyste. Nie trzeba używać miksera, wszystkie składniki można wymieszać łyżką.
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 opakowanie cukru cynamonowego
2 łyżki syropu klonowego
4 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
2 banany
2 galaretki cytrynowe
Banany rozgnieść, dolać wodę olej, cukier i wymieszać. Następnie dodać suche składniki. Wymieszać, przelać ciasto do foremki (ja piekłam w okrągłej wielkości talerza obiadowego) i wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec ok 30 minut.
Moje ciasto bardzo wyrosło, w związku z czym obcięłam górę (zjedliśmy ją z Nutellą :)) położyłam na nią banany, a następnie wlałam tężejącą już galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz