niedziela, 21 grudnia 2014

Muffiny z dynią, żurawiną i porzeczką

W związku z moimi dziewiętnastymi (chciałabym) urodzinami do pracy zaniosłam sernik z rosą oraz muffiny. Długo myślałam co przyrządzić z tej okazji i postawiłam na sprawdzony standard, ale kusiło mnie nieznane. Kusiły mnie muffiny... i kiedy poszłam do sklepu po składniki i zobaczyłam dynię wpadłam na pomysł muffinek dyniowych z żurawiną i porzeczką, które przełamały słodycz ciasta i nadały babeczkom charakteru. A dzięki obecności dyni miały cudny pomarańczowy kolor. Niestety zdjęcia są fatalne, robione w pośpiechu, bo rozchodziły się w bardzo szybkim tempie :D Na pewno zrobię je ponownie, bo bardzo mi zasmakowały.




Składniki (na 20 sztuk)
2 jajka
1 szklanka purre z dyni
1 szklanka cukru
100 ml octu jabłkowego
3/4 szklanki oleju
200 g żurawiny
porzeczki mrożone (lub świeże)
łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3,5 szklanki mąki

Jajka wymieszać z dynią, octem i olejem. Dodać cukier, żurawinę przyprawę, proszek do pieczenia i mąkę i wymieszać. Nakładać ciasto do foremek. Każdą babeczkę posypać porzeczkami. Piec 20 minut w 180 stopniach.

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Kiedy zrobiłam te rogaliki na niedzielną kawę usłyszałam takie słowa
od męża: "-że Ci się tak chce!" 
i już robiło mi się przykro, już wizja cudownego popołudnia przy pysznej kawie i rogalikach w rodzinnym gronie upadała, kiedy wkroczyła rezolutna dwulatka i rzekła:
"- to ty zrobiłaś?? Mmmm. Dziękuję Ci bardzo, bardzo mi smakują."
i dostałam soczystego buziaka :*
Rogaliki są proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo dobre :D 
Przez nadzianie ich nutellą przypominają w smaku popularne 7 day'sy, tyle że świeże. 
Ja do ich przygotowania użyłam suchych drożdży, które zawsze mam gdzieś w szafce, ze względu na to, że ich data ważności jest zdecydowanie dłuższa niż tych świeżych, które trzeba przechowywać w lodówce. W dodatku suche drożdże nie wymagają przygotowywania rozczynu, w związku z czym skraca się czas przygotowywania ciasta. 




Składniki:
500 g mąki
100 g cukru
250 ml ciepłego mleka
100 g margaryny
2 jajka
1 opakowanie suchych drożdży w proszku
nutella

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej +ciepłe mleko. Składniki (poza nutellą) wsypać do miski i wyrobić z nich ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oprószyć stolnicę mąką, wyrobić lekko ciasto, rozwałkować na prostokąt, wycinać trójkąty, na środku szerszego końca zrobić kleks z nutelli, zwinąć formując rogalik. Można posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec ok 10 minut, do zarumienienia się. Z podanej porcji wyszły mi dwie blaszki rogali.

czwartek, 11 grudnia 2014

Kruche ciasteczka z migdałami

Te ciasteczka powstały pod wpływem chwili :D Po słabym dniu musiałam się jakoś odprężyć i zrobiłam te oto ciasteczka, które zasmakowały nie tylko koleżankom w pracy, ale przede wszystkim dziewczynkom, które naśladując mamę zajadały ciasteczka ze smakiem :)
Ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, po tygodniu skruszeją i będą jeszcze pyszniejsze. 
Za sprawą masła i migdałów mają cudowny naturalny aromat. Polecam




Składniki:
300 g mąki
100 g migdałów
1 żółtko
1 jajko
100 g cukru
170 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego

Zmielić migdały (lub kupić migdały mielone :PP). Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać jajko, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Posiekać masło na drobne kawałki, a następnie rękami zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec ok. 7 minut - do momentu kiedy brzegi się zarumienią.