piątek, 31 października 2014

Ciastka owsiane z dynią na drugie śniadanie

Są idealną jesienną przekąską na drugie śniadanie dla wszystkich łasuchów, które, tak jak ja lubią usprawiedliwiać swoje słabości, bo w tych ciasteczkach samo zdrowie :D
Za sprawą dyni są wyjątkowo miękkie jak na ciasteczka owsiane, aromatyczne, słodkie i co najważniejsze - zdrowe.
Cóż jeszcze mogę o nich powiedzieć dobrego... myślę, że najlepszą ich rekomendacją będzie fakt, iż osoba, która usłyszawszy jakie są składniki tych ciasteczek powiedziała: - Fuj!! Witaminy, bleee! poprosiła o drugie, a potem i o trzecie ciasteczko :D




Składniki:
2 szklanki żytniej mąki 
1 szklanka dyni*
3/4 szklanki rodzynków, moreli
3/4 szklanki orzechów, pestek dyni, słonecznika
1 jajko
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka skórki pomarańczowej suszonej

*dynię obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wstawić na pół godziny do piekarnika w naczyniu żaroodpornym. Po wystygnięciu zmiksować. Tak przygotowaną dynię porcjuję i zamrażam do wypieków takie jak ten.

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, dynię, mąkę i pozostałe składniki. Wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładać niewielkie porcje ciasta, lekko przycisnąć. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.

Moje wypieki i desery na każdą okazję
Moje wypieki 

czwartek, 30 października 2014

Penne w białym sosie z kurczakiem i brokułami

Jeśli masz 20 minut na zrobienie obiadu to jest to właśnie przepis dla ciebie. Prócz tego, że przygotowuje się  go bardzo szybko, to jest jeszcze pyszne. Takie obiady lubię robić najbardziej. Pyszny smak gwarantuje tu dodatek parmezanu, który uwielbiam od lat i soli ziołowej, która jest moim ostatnim odkryciem. Polecam wszystkim, szczególnie do zup i warzyw, zamiast kostki rosołowej czy też przypraw typu kucharek. Zdrowsze i bardziej aromatyczne, prócz soli znajdują się  tu same zioła. Polecam!


jak widać, nie można się oprzeć :D


Danie dla 4 osób
filet z piersi kurczaka
400 g makaronu
1 duża śmietana 12 %
1 brokuł
sól ziołowa, pieprz
pietruszka, koperek
przyprawa do kurczaka
starty parmezan

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać ulubionej przyprawy do kurczaka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodać rozdrobniony brokuł, posypać solą ziołową i dusić pod przykryciem przez 10 minut, w razie potrzeby dodać troszkę wody. W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą!!!). Do mięsa i brokułów dodać śmietanę oraz wszystkie przyprawy do smaku, wsypać makaron, parmezan i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Pyszny smak gwarantowany.

wtorek, 28 października 2014

Sos pomidorowy

Jeżeli ktoś zapytał mnie jaki produkt muszę mieć zawsze w lodówce z pewnością odpowiedziałabym pomidory/ koncentrat pomidorowy. Moja kuchnia nie istnieje bez pomidorów, uwielbiam je pod każdą postacią. Dlatego też sama pytam się siebie dlaczego dopiero w tym roku zrobiłam do swojej spiżarni sos pomidorowy. Szczególnie, że za 10 kg pomidorów zapłaciłam całe 10 zł.... czyli tyle ile kosztują 3 małe słoiki koncentratu... a ja mam 12 dużych słoików pysznego sosu :D
Będzie idealny do spaghetti, albo gotowy sos na pizzę, albo dodatek do zupy pomidorowej... i wiele innych zastosowań :D




Składniki
3 kg pomidorów
3 ząbki czosnku
1/2 małej papryczki chilli
1 cebula
1 papryka czerwona
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wsypać do garnka i zblendować. Czosnek, cebulę, chilli i paprykę drobno posiekać.Na patelnię wlać oliwę dodać posiekane warzywa i dusić przez 2-3 minuty, a następnie przelać wszystko do pomidorów. Przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez ok godzinę, aż woda wyparuje a nasz sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Posmakować i przyprawić wg potrzeb. Przelewać gorący sos do czystych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odczekać aż wystygnie. Najlepiej przechowywać w piwnicy.

niedziela, 26 października 2014

Syrop z czarnego bzu

Od kilku lat jestem wierną fanką czarnego bzu. Uwielbiam zarówno jego kwiaty, jak i owoce. W zeszłym roku na blogu pojawił się fantastyczny syrop z kwiatów czarnego bzu, który zrobił wrażenie nie tylko na mnie. W tym roku przegapiłam moment kwitnienia, dlatego też musiałam zadowolić się wersją z owoców, która może nie jest tak powalająca w smaku, ale właściwości zdrowotne tego syropu sprawiają, że nie może go zabraknąć w mojej spiżarni. W zeszłym roku zapomniałam zapisać przepis i w tym znowu musiałam dzwonić do taty(!!!) z prośbą o jego podanie. Teraz nie zapomnę :D I choć sezon dawno za nami przepis umieszczam tu instrukcje. 
A dziś u nas na deser kisiel z soku czarnego bzu, bo sezon przeziębień w pełni :(





Składniki:
1,5 kg owoców
100 liści wiśni
1-1,5 l wody
0,5-1 kg cukru
0-20 g kwasku cytrynowego

Oczyszczone i umyte owoce wraz z liśćmi wiśni i wodą wlać do dużego garnka i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę, po tym czasie przecedzić owoce i zostawić sam sok. Dodać cukier i kwasek do smaku (w zeszłym roku dałam mniej cukru a więcej kwasku, a w tym dałam  maksymalną ilość cukru pomijając zupełnie kwasek...), zagotować. Gorący syrop przelewać do czystych i suchych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem. I gotowe.


sobota, 18 października 2014

Zupa krem z dyni

Nadszedł czas na dynię. W zeszłym roku zrobiłam przepyszną zapiekankę z dyni, która wyglądała i smakowała fantastycznie. W  tym roku powtórzę ją na pewno.
Dzisiaj jednak nie miałam tyle czasu na przygotowanie posiłku, dlatego też postawiłam na standard, zupę krem z dyni. Wyszła świetnie dlatego też zapisuję proporcje. Sekretem jest masło, na którym smażymy czosnek i paprykę, jego obecność nadaje tej zupie cudownego aromatu.



Składniki dla 4 osób:
1,5 kg dyni
4 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 l bulionu
2 papryki
50 g masła
sól ziołowa, pieprz do smaku

W garnku roztopić masło, wsypać czosnek, papryki pokrojone w spore kawałki i smażyć przez chwilę. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, zalać bulionem i dusić pod przykryciem min. 15 minut. Kiedy dynia będzie już miękka zblendować wszystko, posolić i popieprzyć do  smaku i gotowe. Szybka i bardzo aromatyczna zupa krem. Ja dodałam do niej grzanek, oraz piersi z kurczaka panierowanej w płatkach jęczmiennych, pokrojonej na kawałki :D